Върхът на ЕС се събира за Сирия

Франк-Валтер Щайнмайер призова за подобряване на отношенията с Русия

Първите дипломати на ЕС се събират утре в Люксембург, за да обсъдят ситуацията в Сирия след въздушните удари на САЩ, Франция и Великобритания. Ще бъдат обсъдени резултатите от прилагането на принципите за развитие на връзките с Москва и тяхната ефективност.

В дневния ред на Съвета е включена и темата за Западните Балкани. Вицепремиерът Екатерина  Захариева ще информира колегите си за подготовката на Срещата на върха
ЕС-Западни Балкани в София на 17 май. 

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер каза, че е обезпокоен от влошаването на отношенията между Русия и Запада като последица от случая Скрипал и призова за подновяване на дипломатическите усилия за подобряване на връзките, предаде ДПА.

"Независимо от Путин, не бива да обявяваме цяла Русия - страната и нейния народ - за врагове", заяви Щайнмайер в интервю за вестник "Билд ам зонтаг".

Отравянето на Скрипал бе обезпокоително, но не по-малка тревога трябва да буди и "все по-бързото отчуждение между Русия и Запада", което има последици, далеч извън конкретния случай, казва германският президент. По думите му на практика между двете страни няма доверие и затова "истинското предизвикателство за отговорната политика" е да се противодейства на това бързо развиващо се отчуждение.

80% от германците не искат участие на Германия в такива удари. Това обясни Александър Андреев от „Дойче Веле”

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?