Вълчан Петров ловил майски бръмбари като първолак

Докато връстниците му откривали тържествено учебната година като първолаци, пловдивският художник Вълчан Петров ловил майски бръмбари в задния двор на кооперацията - до момента, в който баща му дошъл да го намери и да го върне обратно в училище.

Не че не исках да ходя, напротив, по онова време много обичахме училището и ходехме с желание, прави уговорка живописецът. Но под давление на баба си -прогимназиална учителка, тръгнал  на забавачка още на 5 г. По онова време почти нямало деца на неговата възраст. Давали му пастели да рисува и все бил сред по-големите. Така, докато бие първият звънец, обръгнал към училищния живот. И в най-тържествения ден избягал.

Вълчан Петров е възпитаник на хисарското СУ „Христо Смирненски", а учителката му до 4. клас била съпругата на художника, който после го подготвил за рисуването.

Най-голяма гордост за Вълчан и връстниците било, че на градските манифестации ги подреждали веднага след хористите на гимназията. Крачели сресани и докарани с бели ризи и черни панталони - и на 1 май, и на честванията за Великата октомврийска революция. А на 24 май художникът дефилирал с лента „Отличник".

Често си забравял пионерската връзка и се налагало да се връща на бегом до дома си „На който му е къс акълът, му са дълги краката", смее се Вълчан.

Детството му е спомен за сговорни игри с децата от кооперацията под свода на едно от калетата на хисарската крепостна стена - Любчето, Дидо, Ленчето, Петьо и Светла. Тази година планират да се съберат отново, че да се преброят. Последното виждане на тайфата било през 1993 г.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще има ли ротация на кабинета или отиваме на избори?