Подай сигнал

Вузовете ще приемат българи от повече страни

Образуват се нови диаспори зад граница, осъвременяват регламента за прием на студенти от тях

Образование

от Елица Кандева 648 прегледа 0

Да се разшири списъкът на страните, от които нашите вузове приемат българи от диаспората зад граница, умува МОН. Причината е, че на все повече места възникват общности от хора с българки корени, а нормативната база за субсидирания от държавата прием в наши вузове е остаряла. В момента предстои осъвременяване на Постановление 103 и във връзка с това се провеждат срещи със студенти из страната. След Варна и Благоевград вицепрезидентът Илияна Йотова и шефката на дирекция „Висше образование” в МОН Ангелина Ламбрева посетиха Пловдивския университет, за да чуят с какви проблеми се сблъскват младежите.

В проекта за Решение на МС за приема на студенти за следващата учебна година МОН е заложило 2000 бройки за българи в чужбина в бакалавърски и магистърски програми в наши вузове и още 40 докторантски места. Те са за кандидати от българските общности в Албания, Косово, Северна Македония, Молдова, Украйна и Сърбия. В средните училища се субсидират 50 места.

За нас вие не сте другите българи и никой не може да поставя под въпрос вашето самосъзнание, обърна се към над 100 студенти в ПУ Илияна Йотова. И изрази надежда, че след дипломирането си те ще останат в България.

Дария Шаркова е третокурсничка по начална педагогика и идва от Твърдица, Молдова. Избрала Пловдивския университет, след като видяла сайта му. Настанена е в новите общежития на вуза, където първо се устройват българите зад граница, а после другите студенти. А пазите ли ги, попита я ректорът проф. Запрян Козлуджов. Той сподели, че вече няколко пъти са възниквали проблеми и ще бъде безкомпромисен.

Александър Димитров от Молдова е от семейство на българи и следва у нас информатика, след като и сестра му се дипломирала тук. Иска да остане в страната заедно с цялото си семейство. Сега е третокурсник, нямал проблеми с документите, а само с българския език. Иска му се и стипендията от 240 лв. да стане 300. Милан Дуцич от Сърбия пък учи музика с кавал и гайда и студенти от горни курсове му помогнали да мине пътя на чужденеца в системата. Момчетата споделиха, че би било по-лесно, ако пристигащите от други държави ходят групово да уреждат статута си за постоянно пребиваване у нас, както било преди години. Сега всеки се справя сам. В момента 120 студенти от Украйна, Молдова и Македония следват в ПУ. Ръководството предложи да ги подкрепи с обучение по български, ако имат затруднения.

Коментари