Вуз предлага висше по персонална програма

Младежите ще формират сами обучението си с избор на дисциплини от различни специалности

За първи път тази година студенти ще кандидатстват за професионално направление, а не за специалност. Варненският свободен университет въвежда тази практика  по 8 професионални направления от 10-те, по които обучава. Това ще даде възможност на студентите през първите 2 г. да учат в базов модул и после да предпочетат област за по-тясна специализация, обясни Николай Драгоев от ВСУ „Черноризец Храбър”. Приемът остава по специалности за базовите, като например право, архитектура и строителство. Ако се учи икономика обаче, първите 2 г. подготовката ще е базова и всички ще слушат общи дисциплини, а после могат да изберат специалност, която е в областта на финансите, счетоводството, дигиталната икономика, международен бизнес, даде пример Драгоев. „През тези 2 г.  ще имаме възможност да иновираме различни направления, защото професиите се развиват изключително интензивно. Това, което преди 4-5 г. проучвахме и афиширахме като професия на бъдещето, сега вече е широка практика - добави той.  - В сигурността всеки ден се случват промени. В областта на управлението Брекзит ще промени европейски политики и практики, има и намерение за разширяване на ЕС на Балканите.”  

Нов Български университет има друга схема за гъвкавост. Тъй наречената "Майнер програма" позволява след втората година при взети всички изпити и общ успех над Добър 4 да се запише втора специалност, но без да се плаща такса за нея.  Така някой, който учи управление на бизнеса, може да добави например маркетинг, реклама или връзки с обществеността.  Двете специалности ще го направят по-конкурентоспособен.

Друг вариант е сам да си състави индивидуална програма, като комбинира дисциплини от различни специалности. Ако например учи маркетинг, може да избере да слуша допълнителни курсове  по реклама. Построяването на индивидуалната програма може да стане в различен етап от обучението, но задължително заедно с програмен консултант от вуза.

Създателят на Валутния борд чете лекции във Варна

Създателят на Валутния борд Стив Ханке, който е доктор хонорис кауза на Варненския свободен университет, преподава на студенти там. Майсторски класове имат колеги на нашите преподаватели от Силициевата долина, с които в момента вузът разработва проект за създаване на център по предприемачество. В областта на архитектурата пък ще има майсторски класове проф. Ян Геел, автор на политиката за умните градове. Той в момента разработва с варненски студенти проекти за превръщане на градските части в място за спокоен живот.

Освен чуждите корифеи и наши светила в различни области, във Варненския свободен университет има практика в аудиториите да влизат смесени екипи - до професора застава съдия, прокурор, адвокат, нотариус, архитект, проектант.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?