ВУАРР носи ползи за Пловдив

През 1992 г.  проф. Димитър К. Димитров учредява и вече 27 години ръководи Висше училище по агробизнес и развитие на регионите в гр. Пловдив. Удостоен е с Почетния знак на гр. Пловдив за принос към науката и образованието; носител е на наградата „Пловдив“ за развитие на културата; Доктор хонорис кауза; Почетен професор, Почетен гражданин на гр. Пазарджик и др. Член е на дружеството на писателите - Пловдив.

 


Разговаряме с проф. Димитров, ректор на Висше училище по агробизнес и развитие на регионите.

 

Проф. Димитров, демографската криза се задълбочава, така естествено намалява и броят на студентите. При вас как е?

При нас не намаляват. Годишно приемаме от 1500 до 2000 студенти. Нашето висше училище е един от любимите университети на българските студенти. Това е хубаво за Пловдив, защото привлича млади хора.

 

Защо ВУАРР?

Защото специалностите, формите на обучение, международните програми и проекти за студенти, качеството на професорите, перфектната и учтива администрация, културните програми и още много други бонуси, които са фирмена тайна и няма да ви ги кажа. Студентите знаят.

 

Да не би да имате предвид подаръците за Студентския празник?

Те са известни. Тази година наред с многобройните стипендии по 1000 лв., лаптопи, смартфони, екскурзии до Франция, Италия и Испания, ще има и електромобил. Така откликваме на проблема със замърсяването на въздуха в Пловдив.

 

Защо сте любим университет на българските студенти?

Когато в един университет кандидатстват 2-3 хиляди студенти, записват се между 1500 и 2000, е ясно. Други университети приемат по 50, 80, 100, 200, 300 студенти. Такава е картината. Ако в театралната зала има само няколко зрители, и аз няма да отида на тази постановка. И обратното. Ако залата редовно е пълна, значи спектакълът е талантлив. В нормалните държави на Запад акредитационните органи дават срок на един университет, в който да набере поне 1000 студенти. Тогава му продължават акредитацията. 

 

Толкова ли е важно това?

Да. Защото това е комплексен показател. Означава качество, конкурентоспособност, адекватни отношения между университет и студенти, обществено доверие и много други показатели.

 

Тази година справочникът ви е джобен формат. Защо?

Информационните технологии позволяват всеки да отвори сайта и да види толкова подробности, колкото го интересуват. Отмина времето на дебелите справочници на хартиен носител. Така се икономисва и природен ресурс - дървесина, от която се прави хартията.

 

<197> <^BI>Какви са новините при вас тази година, нови специалности?<$>

 

<197> Нашата концепция не е да разкриваме безброй специалности, за да заблуждаваме кандидат-студентите с атрактивни наименования, а вътре съдържанието остава почти същото. Това не е почтено. Ето защо ние внимателно обмисляме създаването на нови специалности, които действително са потребни на обществото. Кандидат-студентите сами изискват от университетите да създават такива форми на обучение, които позволяват едновременно да учат, да работят, да се грижат за семейството си, за бизнеса си. Ето защо при нас над 15 години развиваме дистанционна и индивидуална форма, освен редовната и задочна. Освен на български език предлагаме обучение и на английски и руски език. Нашата амбиция е да привличаме рускоговорящи студенти, защото считаме, че това е правилната насока за България. Много от тях ще останат тук да се заселят. Почти няма езикова бариера. Повечето от тях са православни християни. Не е нужна религиозна адаптация. И най-важното - почти всички народи, които поддържат руски език, са бивши членове на т.нар. „социалистическо семейство“ и оттогава изпитват прекрасни чувства към България. 

 

<197> <^BI>Какво ще кажете на кандидат-студентите в заключение?<$>

 

<197> Ще кажа: никога не се записвайте в един университет, докато не сте разпитали студентите, които вече учат там! 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?