Второкласници смениха 8 март с Благовещение

В духовна работилничка с гости от Митрополията хлапетата майсториха картичка-триптих

Празникът на мама не е 8 март, а Благовещение. И в това пръст има архангел Гавраил. Той е вестителят Божи -  нещо като небесен пощальон или репортер с ангелски крила. И донесъл новината, че Дева Мария ще зачене и ще роди Божия син Иисус Христос.

Това разбраха  вчера второкласници от ОУ „Петър Берон” от поредния час по религия. Този път, освен учителката им Мариана Костадинова, в него влязоха пратеници на Пловдивската митрополия.  С тях хлапетата изработиха картичка-триптих, описаха в нея добродетелите на своята майка и пожелания към нея. Накрая гостите им заръчаха  в неделя на Благовещение да я поднесат и да разкажат у дома за празника. Всяко хлапе получи и шоколадово яйце - личен дар, проводен от владиката. Със заниманието започна поредица от духовни работилнички, които ще продължат чак до Великден с деца от групите по религия в училища от Пловдивска епархия.  

Часът на второкласниците в ОУ „Петър Берон” започна с молитвата „Отче наш”. Веднага след това се видя, че хлапетата са напред с библейските истории. Йоаким и Ана са родители на Богородица, обясни Симона. Тригодишна са я въвели в храма, добави Бела. Толкова харесало там, че после отказала да се омъжи, за да остане близо до Господ, продължи Дани. Все пак заживяла с Йосиф, отбеляза Калоян. Той бил дърводелец, а Мария чистела къщата и обичала да шие, описа Митко. Но най-много харесвало да чете свещените книги, заключи Иви. Така според децата си живели двамата. И един ден дошла благата вест, оповести учителката им. А какво ли значи "блага", заумуваха хлапетата и  момче от първия чин предложи дефиниция: „Нещо хубаво, от което ни става добре”.  

Началната учителка и преподавател по православие в СИП по религия подсказа с украсената с цветя и птици дъска, че паметното събитие се е случило през пролетта. Трябва да е било, когато мечките се събуждат от зимен сън, прокрадна се пак предположение сред второкласниците. Учителката внесе пояснения за символиката - с настъпването на пролетта се ражда животът. После хлапетата узнаха, че благата вест е, че Дева Мария ще зачене и роди Иисус. Последва мозъчна атака защо пък точно тя. Сигурно ще се грижи най-добре за него, допусна някой. А Митко даде отговор за шестица - понеже имала силна любов и вяра.

Учителката показа на дъската икона със сцената на Благовещение и се оказа, че всички деца имат по една на чина пред себе си - на гърба на картичка, която трябва да изрежат, да сгънат като триптих и да залепят вътре жълто цвете.

Второкласниците грабнаха ножици и лепила, а Евгени Тодоров от Митрополията се зае да им разказва  кой е ангел Гавраил и какво го отличава от ангела-воин Михаил. „На 8 март празнуват жените, които работят. На този ден преди много време в Англия те са стачкували, за да извоюват правата си. А 25 март е денят на майката заради благата вест”, обясни ръководителката на културно-просветния отдел Недка Чолакова. Тя заръча на хлапетата да си намислят пожелание за майките и да изпишат върху листата на хартиеното цвете нейните добродетели.

Габриела Кацарова от 2. В веднага нарече да е здрава, с късмет и щастие. Момичето най-много обича да чистят двете у дома и е благодарна, че майка не забранява да гледа 7 охлюва на балкона.  „Любяща, мила, красива, работлива...”, заизрежда добродетелите на своята майка Белослава Тодорова. Но най-хубава  е косата, заключи момичето. Често помага да правят картички за магазинчето, което държи жената. Иначе тя е фотограф. „Мамо, много си добричка и миличка и красивичка. За твоите грижи те похвалвам”, изписа старателно с ръкописни букви Дарина. Любимото занимание с близначката и майка им Величка е да се прегръщат.

След като картичките бяха готови, гостите от Митрополията предизвикаха хлапетата да открият различни добродетели в ребус от букви. И ги поканиха на Велики четвъртък да боядисват яйца с владиката в двора на храм „Св. Марина”.



Записват буйни деца в групите по религия, за да се поправят

Има много голям интерес към групите по религия, дори не можем да обхванем всички деца, разказа Мариана Костадинова. В момента в ОУ „Петър Берон” има една сборна група от паралелките първолаци и още една - от второкласници. Имало желаещи и от малко по-големите, вероятно догодина ще се търси още един учител.

Някои родители на по-буйни деца ги записаха с надежда да се променят и това наистина се случи, разказа преподавателката. И Недка Чолакова от културно-просветния отдел на Пловдивска митрополия отбеляза още с влизането в клас колко спокойни, тихи и одухотворени са хлапетата. Родителите им също са инициативни и с желание се включват в различни акции, миналата година дошли с децата на боядисването на яйцата в двора на митрополитския храм. Стана така, че покрай малките приобщихме и възрастните, радва се началната учителка, която още преди 10 г. минала обучение и получила право да води и часовете по религия. Те са веднъж седмично под формата на факултативно занимание - някогашния час по свободноизбираема подготовка, популярен като СИП.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?