Подай сигнал

Второкласници садят „Щастлива гора”

Образование

от Елица Кандева 236 прегледа 0

Снимката е илюстративна

Второкласници от ОУ „Алеко Константинов” ще засадят в събота 150 фиданки, с което училището поставя началото на инициативата си всеки випуск ежегодно да създава своя горичка. Проектът е иницииран от родителите и в чест на патрона на школото – Щастливеца, е наречен „Щастлива гора”, разказа директорът Красимир Ангелов. Wчебното заведение ще си партнира с Горското стопанство и Училищното настоятелство.

Идеята е Горското стопанство да предоставя площи, които са държавна собственост, а после учениците да ги залесяват. Така всеки випуск ще си има своя горичка. Терените ще са на различни места, но ще се спазва условието до там да има прокарн път и да се стига с превозно средство.

Тази събота четирите паралелки второкласници поемат към отредения терен в близост до екохотел „Здравец”, за да засадят първите 150 борчета. Акцията ще бъде съпроводена с тържество, за което семействата са си направили тениски и програма.

Екоинициативата е в контекста на дългогодишната политика на ОУ „Алеко Константинов”, което например постави апарати за събиране на PVC бутилки и направи паркинг за велосипеди, за да поощри децата да ползват здравословен и щадящ природата транспорт. Ако всяко училище ни последва и посади няколко фиданки, ефектът ще е огромен, казва Красимир Ангелов. Училището обмисля как да запали последователи и да превърне акцията „Щастлива гора” в национална.

Коментари


Ми това е много хубаво! Защо само едно училище да засажда своя горичка!? По добре всички училища да засаждат по една горичка на година.