Подай сигнал

Връщаме празните бутилки - само в бакалията

В големите хипермаркети връщат, защото имат проблеми с изкупуването заради липсата на отчетен документ

Бизнес зона

от ВЯРА ПОРЯЗОВА 3570 прегледа 0

Връщаме празните бутилки - само в бакалията

Квартални бакалии в Пловдив плащат най-изгодно за стъклен амбалаж. В магазинче край гарата броят по 25 стотинки за бутилка от бира. Единственото условие е да продаваме такова пиво, за да може после да върнем амбалажа, обясниха оттам. В това число влизат най-разпространените български бири.


Доскоро връщането на празни стъклени бутилки беше голям проблем за пловдивчани, особено ако не са обвързани със сделка тип „празно за пълно“. Възрастен човек разказа на „Марица“, че в голям супермаркет се съгласили да ги приемат, но само срещу касовата бележка, с която ги е закупил. Като причина касиерката посочила, че няма как да ги осчетоводи и да обясни липсите в касата. Невъзможно беше да изпълня условията им, та аз съм купувал бира от различни магазини, по различно време, а на самия касов фиш са изредени и десетки други покупки, посочи Иван Атанасов. Човекът обаче намери цаката и на този проблем.


В „Кауфланд“ приемат до една каса амбалаж на ден. Това прави 20 бутилки, като изискването е да са измити. Калкулираме всяка бутилка по 10 стотинки, но пари в кеш не даваме, обясниха от колцентъра на хипермаркета. За стойността от 2 лева се издава т.нар. „амбалажен бон“, с който може да се приспадне следващата сметка при пазаруване в магазина. И тук обаче имат условие - празните бутилки да са от асортимента на щанда с пиво, без задължение да са закупени точно оттам. От „Лидл“ пък обясниха, че нямат такава практика, но горещо препоръчват на клиентите си отговорно отношение към празните бутилки - ако не ги използват за нова покупка, то поне да ги изхвърлят в специалния контейнер за разделно събиране на отпадъка. Пловдивската компания „Триумф“ обявиха, че вече не изкупуват стъклен амбалаж, а от „Билла“ пък посочиха, че всеки магазин има свои вътрешни правила по този казус и трябва да се пита на място.


=Стават и за изкуство =


В онлайн базарите не е трудно да се намери амбалаж. Продавачите предлагат бирени бутилки на цени между 20 и 30 стотинки, от ракия, оцет и вино - за 25 ст. Стават и за изкуство, след като ги облепите с цветна хартия или ги изрисувате.