Време е за агнешко!

Печеното месо притежава несравними аромат и крехкост и за него най-подходящи са простите подправки

Великден и Гергьовден наближават и най-честият въпрос на домакините е "Как приготвяш агнешкото"? Неустоимият му аромат ще усещаме навсякъде само след броени дни. Добре приготвеното печено агнешко месо е нещо божествено. Вкусът е комплексен, специфичен и нежен. Текстурата му е деликатна отвътре и много сочна, а коричката е хрупкава, крехка и ароматна. Затова ще ви обясним как е най-добре да се сготви, за да си оближат всички пръстите на празничната трапеза.

Първо - кое животинче е агне? Овцете раждат обикновено през януари и докато сучат (6 седмици), новородените са агнета. Минат ли на фураж или на трева, стават шилета. Въпреки това до есента, макар някои да успяват да наддадат до 25-28 килограма, могат да се нарекат агнета. След септември вече се водят официално шилета, а презимуват ли - овце.

Ако не купувате от супермаркет предварително опаковани парчета, е хубаво да питате месаря какво ви продава - цялото агне трябва да е максимум 7-8 килограма нето, т.е 13-14-15 кг живо тегло. Иначе мазнината му добива оня характерен аромат, заради който някои хора не обичат агнешко.

То се консумира предимно печено или на грил, но разкрива най-силно своя аромат, когато е леко розово. Тъй като лесно се изсушава и втвърдява, е добре да се пече на умерен огън (140-160 градуса) и да се извади навреме от фурната. Някои части като плешката, гърдите и долната част на бутчето стават по-крехки след мариноване.

Когато е прясно, агнешкото се съхранява в хладилника в продължение на 3 дни (ако е мляно - само 1-2 дни!). Във фризера може да престои от 8 до 10 месеца, нарязано на парчета, а ако е на кайма - 2-3 месеца.

Хубавото агнешко месо притежава несравними аромат и крехкост и затова за него най-подходящи са простите подправки - сол, червен и черен пипер, чесън и розмарин, джоджен, салвия, горчица, кора от лимон или портокал. Освен тях ви е нужно търпение да го изпечете на бавен огън.

Агнешкото се приготвя най-бързо и лесно на грил или барбекю. Поръсете го със сол и го овкусете с другите подправки около час преди да започнете да печете. Обръщайте го често, за да бъде приготвено равномерно.

Когато агнешкото месо се задушава, се готви в затворен съд с малко течност. Приготвянето е на ниска температура, за да стане крехко и сочно. Най-добрият къс агнешко месо за задушаване са плешката и ребрата.

То е и незаменим диетичен продукт. Макар повечето хора все още да предпочитат свинско или пилешко месо, с всяка изминала година интересът към агнешкото нараства. И това не е случайно, известно е, че в много райони по света, които се славят с голям брой дълголетници, основната храна е агнешкото.  

Какво месо да изберем?

1. Шия Ако не е завито на руло, това е голямо плоско парче шарено месо, което може да се пече на бавен огън и често се полива с течност, за да не се изсуши. По-подходящо е за варене и задушаване.

1а. Врат Парче месо от вратната област, навито на руло, е най-подходящо за задушаване. Единствено врат от много младо агне е подходящ за печене.

1б. Котлети от вратната част на гърба Те обикновено са малки по размер, но са крехки и имат малко мазнина.

Гърди При младото агне те не са много месести, при по-възрастното са прошарени с мазнина. От тях се приготвя вкусно задушено и гулаш. Месото, обрязано от костите, се мели за кайма.

3. Плешка или предно бутче Месото на предното бутче е сочно и съдържа по-малко мазнина от задното бутче. Най-вкусно е, когато се запече като цяло парче. От обезкостената плешка се получава сочен стек или шницел.

4. Гръб или карета Това е най-нежното месо. Когато се обезкости, от него се получава фино филе, или т. нар. карета. От тях се приготвят най-изисканите агнешки блюда. Ако се изпече като цяло парче, се получава така наречената агнешка корона. Подходящо е и за приготвяне на грил.

4а. Котлети с кост От гърба, разфасован по дължината на ребрата, се получават котлети. Тяхното месо е нежно, затова те стават бързо на грил или на тефлонов тиган и са много сочни.

5. Бут Най-предпочитаната част за агнешко печено. Ако се обезкости, от него стават идеални стекове и шницели. Много подходящо за шишчета и фондю.

Съвети: Солта го изсушава

- Когато купувате агнешко, гледайте цвета на мазнината. Ако е бяла, значи имате късмет и не сте попаднали на шиле. При по-старите животни мазнината е жълтеникава.

- Дълбоко замразеното месо трябва изцяло да се размрази преди готвене. По-големите парчета оставете най-добре да пренощуват в хладилника, а след това ги измийте със студена вода и ги подсушете с кухненска хартия.

- Агнешкото може да се консумира както топло, така и студено.

- Никога не се соли предварително, а точно преди печене. Предварителното посоляване ще го изсуши.

ИЗПИТАНИ РЕЦЕПТИ

Агнешки котлети с коричка от песто

Продукти: 8 агнешки котлета,  шепа пресен босилек и 1/2 ч.ч. целина - измити и добре подсушени,  2 скилидки чесън,  1/4 ч.ч. зехтин,  1/2 ч.ч. запечени на тиган кедрови ядки, 4 ч.л. галета, сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне: В блендер смесете босилека, целината, зехтина и кедровите ядки и смелете на паста. Добавете галетата, сол и черен пипер и разбъркайте с лъжица.  Овкусете със сол и черен пипер котлетите и ги запечатайте в тиган за 1 минута от всяка страна.  След това ги сложете в тавата, в която ще ги печете, и ги намажете с пестото. Полейте с малко зехтин.  Печете до получаване на коричка в предварително загрята на 200 градуса фурна (около 10-15 минути, в зависимост от това дали предпочитате по-изпечено месо или алангле).

Агнешко печено с дроб сърма 

Необходими продукти за 4 порции: 1 кг агнешко месо, нарязано на порции,  1 ч. л. червен пипер 100 г масло,  2 моркова, нарязани на кубчета,  1 ч. л. черен пипер на зърна,  6 необелени скилидки чесън, 1 ч. ч. необелен арпаджик, 1 връзка джоджен, нарязана на ситно

Необходими продукти за дроб сърмата: 1 кг агнешки дреболии,  4 с. л. олио,  2 глави лук, нарязани на ситно,  2  моркова, нарязани на ситно,  300 г гъби, нарязани на ситно,  1 връзка магданоз, нарязан на ситно,  1 връзка девесил, нарязан на ситно,  2 ч. ч. ориз,  2 ч. ч. гореща вода или бульон,  10 зърна черен пипер,  1 ч. ч. бяло вино.

Начин на приготвяне: Всяко парче месо се посолява, поръсва се с червен пипер и се намазва с масло. Месото се слага в тава. Прибавят се морковите, чесънът, лукчетата, черният пипер и джодженът. Посоляват се. Тавата се завива с фолио и се слага на 160° С за 2,5 часа.  Дреболиите се измиват, кипват се, сменя им се водата и отново се кипват. Варят се 30 мин. Изваждат се, изцеждат се и се нарязват на ситно. В загрятото олио се слагат лукът, гъбите и морковите. Прибавят се оризът, магданозът и девесилът. Добавят се дреболиите. Слагат се черният пипер, виното и водата. Всичко се подправя със сол и се слага да се пече в умерена фурна за 30 мин.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?