Войводиново и диктатурата на ромелиата

За ромите се сещаме само в два случая - преди избори и след престъпление.

Иначе за тях непрестанно се правят много неща от едни активисти. Например активистите правят пари. Определяйки рома като контакт, който трябва да бъде включен в социалната мрежа. Така се роди голямото ромско включване, докато ромите продължаваха да си включват печките към електрическите стълбове. 

За братята роми машинното гласуване, което за нас още е блян, е въведено отпреди 29 години - те са истинска машина за гласуване. 

Организации и организацийки с нежни евроимена бдят за вербалното отношение към членовете на махалата. Ако някой нарече съответния член с нещо различно от ром, бива публично разчленен и съден. 

Върху ромите се изпробват благородни екзотични начинания като настаняване в социални мезонети и безплатно заменяне на кюмбетата с климатици - все идеи, които може да роди един красив чиновнически ум. Изобщо за тях се правят толкова много неща, че за ориентация е добре да се издаде и един справочник "Ромът - начин на употреба".  Финансиран, естествено, с европари.  

Междувременно, за да има баланс, махалата също не прави нищо: не работи, не учи, не плаща данъци. И често не спи, което се усеща в децибели от съседстващите. Така този балансиран подход периодично дава резултати: Катуница, Русе, сега Войводиново. 

Където за пореден път, изненадващо и изведнъж се разбира, че цяло едно село на пет километра от Пловдив е поставено под диктатурата на ромелиата.

И ако диктатурата на пролетариата ни беше привнесена отвън, диктатурата на ромелиата си я създадохме сами - с празни приказки, с празни действия и с абсолютно изпразнени от съдържание начинания на тъй наречения политически елит. Действия и приказки, трагично наподобяващи късния Брежнев, където тоталното разминаване с реалността доведе революциите.   

Защото няма как само с кадене на тамян от трибуните на институции, фондации и организации - правозащитни и беззащитни, да се изгони дяволът на необразоваността, която създава агресивни, нагли и мързеливи примати. 

Всяка диктатура ражда революция, защо тогава да очакваме, че диктатурата на примата ще роди нещо друго? Мултикултурност например. Може, но само в брежневските глави на чиновниците от Брюксел. 

Докато хората във Войводиново вече мислят по воеводски.

Да, дотам са изтървани нещата. И трябва само една искра от ромското включване, което отдавна е дало на късо.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?