Войнягово чества светеца, Левски и маслодайната роза утре

Троен  празник стягат кметството и читалището на Войнягово на  Гергьовден. На тази дата преди 155 години  за даскал в селото се е главил Васил Иванов Кунчев, бъдещият Апостол на свободата. Левски става учител в местното килийно училище на Гергьовден през 1864 година. Няколко дни  преди това той  се е отказал от монашеството и е отрязал косите си.

По този случай на 6 май в 8.30 часа в църквата “Свети Димитър“ ще бъде отслужени празнична литургия и тържественият водосвет.

В 10.00 ча в двора на църквата край сградата на старото училище ще се състои тържество, посветено на Васил Левски. В класните стаи, където Левски е преподавал четмо и писмо е уредена малка постоянна експозиция, сред която са пособия за писане от средата на 19 век. Там е поставена и восъчна фигура на даскал Васил от Карлово, дело на скулптора Димитър Бакърджие.

 В 10:30 часа във Войнягово официално ще бъде даден старт на розобера. Тази година за първи път общината организира честване на маслодайната роза, което започва от Гергьовден и ще продължи до 18 май, когато е Празникът на розите. Фестивалните дни на маслодайната роза започват с празника  „Гюл се рони“ във Войнягово. През целия ден ще се люлее Гергьовска люлка – войняговци пазят обичая от столетия и в чест на свети Георги извиват голямо и пъстро хоро.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?