Подай сигнал

Военен проект с изкуствен интелект гони служители на Google

Бизнес зона

от Екип Марица 1159 прегледа 0

Военен проект с изкуствен интелект гони служители на Google

Служители на Google протестно напускат работа заради участието на технологичния гигант в проекта Maven - спорна военна програма за използване на изкуствен интелект, информира Фокс нюз, цитиран от нюз.бг.

Редица служители на компанията са обезпокоени от проекта за използване на изкуствен интелект с цел подобряване работата на безпилотни самолети. През миналия месец 3100 служители на Google се подписаха под писмо, адресирано до изпълнителния директор Сундар Пичай. Те настояват технологичният гигант да напусне проекта.

Обявен през миналата година, проект Maven е за бързо извличане на важни данни от голямо количество изображения.

Според Gizmodo служителите са напуснали компанията заради различни причини - от етични съображения относно използването на изкуствен интелект за водене на бойни действия с дрон до безпокойство по отношение политическите решения на Google и потенциалната ерозия на доверието на потребителите.

Базираната в Калифорния компания Mountain View твърди, че използва машина, която се опитва да помага на военното министерство да класифицира изображения от безпилотни самолети.

Но в писмото на притеснените служители до Пичай се отбелязва, че Google „не трябва да бъде в бизнеса с войната”. Служителите настояват Google да прекрати участието си в проекта. Те припомнят предишното мото на компанията „Не бъди зъл”, предупреждавайки, че проект Maven непоправимо ще навреди на компанията и на способността й да се конкурира за таланти.

Коментари