Подай сигнал

Военен полицай №1: Служим и на армията, и на гражданите

Най-важното от мисията ми в Афганистан бе, че 153-ма се качихме в самолета и 153-ма се върнахме в България, твърди полк. Румен Тодоров

Интервю

от Иван Кирев 1024 прегледа 0

Полковник Румен Тодоров е роден през 1963 г. Завършил е военното артилерийско училище в Шумен, Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий” със специалност „Финанси”, стратегическия курс на ВА „Георги Ст. Раковски”. Има специализации в академията на МВР. Служил е във военни формирования на Българската армия от 1985 до 1992 г. От юни 1992 г. е във Военна полиция - Пловдив, където е заемал длъжности от командир на отделение до заместник-директор. От 1 ноември 2017 г. е назначен за директор на Регионална служба „Военна полиция” - Пловдив, и е повишен в звание полковник.

- Полковник Тодоров, вчера за първи път отбелязахте професионалния празник на военния полицай като ръководител на Регионалната служба в Пловдив. Как оценявате своята първа година на отговорния пост?

- Беше трудна година, с много ангажименти и мероприятия, свързани с функциите и задачите на службата, които изпълняваме съгласно Закона за Военната полиция. През 2018 г. преминахме през преструктуриране. Беше създаден нов сектор в отдел „Контрол и охрана“ за борба с тероризма - сектор „Специализирани тактически действия“, който се оглавява от майор Георги Сираков. Стартира подготовка на личния състав, в зависимост от новите предизвикателства и изисквания, които се наложиха с изменение на Закона
от 2016 г.

- Кои бяха най-трудните моменти?

- Най-критичните моменти бяха осигуряването на безопасност и обезпечаване на международните учения, които се извършиха на територията на нашата зона за отговорност или преминаха през нея. Това бяха „Тракийски орел 2018”, „Тракийска пролет”, „Platinum lion 2018”, международната изложба „Хемус” в гр. Пловдив. Освен това оказвахме съдействие на НСО във връзка с Европейското председателство на България в София. Четирима наши служители взеха участие в мисии и операции зад граница, от които трима в Афганистан и един в Босна и Херцеговина. Двама сержанти пък бяха на Basic Leader Course в Графенвьор, Германия, а други трима - на съвместно учение с Националната гвардия на щата Тенеси, САЩ. Служителите от сектора за „Специализирани тактически действия” на отдел „Контрол и охрана” взеха участие в съвместно учение със Специализирани полицейски сили към ОД на МВР - Сливен на ПОБ „Ново село”.

- Преминали сте през цялата йерархическа стълбица на Военна полиция, като сте започнали от командир на взвод. Това помага ли ви в работата сега?

- Започнах офицерската си служба през 1985 г. като командир на взвод и до 1992-ра бях последователно командир на зенитна батарея, помощник-началник щаб по разузнаването и началник-щаб на дивизион, командир на дивизион и началник на ПВО на мотострелкови полк. Войсковият опит е много полезен и ми помага в изпълнение на задълженията ми като директор на РС „Военна полиция” - Пловдив. Познаването в детайли на войсковия живот е от значение за адекватната оценка и взимането на правилни управленски решения при изпълнението на функциите и задачите ни съгласно ЗВП.

- Били сте на мисия в Афганистан. Какво научихте от нея?

- През 2008-а участвах в мисия зад граница с „Трета охранителна рота на летище Кандахар” в Афганистан. Опитът, който придобих там, е изключително ценен за мен и ми помага в ежедневната дейност. Работих във взаимодействие с военни полицаи от САЩ, Холандия, Канада и други държави. Най-важното за мен бе, че 153-ма излетяхме за Афганистан и 153-ма се върнахме в България.

- Как се действа във военна обстановка?

- Преди да заминем, минахме подготовка, обучение и запознаване с културата и спецификата на средата в Афганистан. Това беше от изключителна важност, тъй като в една кризисна ситуация трябва да се взима бързо командирско решение за кратко време.

- Зоната за отговорност на Регионалната служба обхваща 6 области - Пловдивска, Старозагорска, Хасковска, Пазарджишка, Смолянска и Кърджалийска. Стигат ли ви ресурсите за вашата дейност?

- В тази зона за отговорност се включва не само разположението на военните формирования, които са в границите , но и нарушенията и престъпленията, които се извършват на цялата тази територия. Ние сме отговорни за извършването на разследвания по ред и начин, регламентиран в НПК.

Средствата никога не стигат. Ние сме приложили управленски решения с цел средствата, с които разполагаме, да бъдат използвани оптимално за изпълнение на основните задачи. Не можем да не посетим местопроизшествие например. За това пари винаги се намират. Осигурени средства ще има за наши служители за изпълнение на задачи с чуждестранни военнослужещи, които са на наша територия. Към настоящия момент, въпреки че приетите на въоръжение автомобилна и специална техника и оборудване са едни от най-съвременните в МО, те се амортизират по-бързо, отколкото бихме желали, поради обема и спецификата на изпълняваните задачи. Трябва да се актуализира техниката в оперативно дежурната част, която обезпечава сигурността на сградата. Имаме бронирани автомобили - тип „пясъчна котка“. Тази техника е придобита преди години и трябва да се поддържа. Бронираните коли се използват и за защита и помощ на населението, когато е имало кризисни моменти - взривовете в Анево и на Петолъчката. Там взехме участие в разузнаването на опасния участък. В момента ръководството на службата провежда конкурс за придобиване на нова техника, която очакваме до края на тази година.

- По-дисциплинирани ли са военните от цивилните полицаи?

- Системата и служителите на МВР и МО са коренно различни, за да бъдат сравнявани по критерий „дисциплина“. Служителите от Военна полиция са подвластни освен на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, Устава за войсковата служба на въоръжените сили на Република България, и на Закона за Военната полиция. Така служим и на армията, и на гражданите. Всички тези нормативни уредби трябва да се спазват и те се спазват. Затова и ограниченията и задълженията на военния полицай са повече, отколкото в Националната полиция. Ние нямаме право на синдикална дейност, ние сме деполитизирана структура и имаме ред други ограничения съгласно Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България.

- За тази една година колко инцидента са разследвани?

- Имаше доста инциденти и престъпления. Те се разследват под надзора на Военно-окръжна прокуратура. Използвам случая, за да изкажа благодарност за доброто ни взаимодействие с тях. Годината не е приключиха още. Отчетите ще ги изготвим през януари. За тази година ръст има в авиационните произшествия и инциденти, разследвани са различни престъпления от кадрови военнослужещи. По категории имаме документни престъпления - като тук трябва да се отбележи, че тенденцията се запазва при този вид, свързани с получаването на квартирни пари и транспортни разходи. Има престъпления против личността, в това число и убийство през изминалата година, телесни повреди по хулигански подбуди, множество ПТП, включително и такива със смъртни случаи, и престъпления против собствеността. Имаше кражба на гориво в големи размери. Този вид престъпност бе почти изчезнала през последните години, но през 2018 г. констатирахме такъв случай. Също така имаме случай на търговия с предмети с културно-историческа стойност.
Отделно от това се наблюдава ръст на случаите, в които военнослужещите управляват лично МПС след употреба на упойващи вещества.

- Има ли кражба на боеприпаси и оръжия?

- За 2018-а такива случаи не сме имали. През годините назад имаше.

- След като военен е хванат да кара пиян, какво се случва после?

- Завежда се досъдебно производство под надзора на военен прокурор. Ако служителят е офицер, разследването се извършва от следовател от ВОП. Събират се доказателства, повдига се обвинение и материалите се внасят в съда.

- Необходими ли са допълнителни правомощия на Военна полиция?

- Правомощията, с които разполагаме, са достатъчни. Полагаме усилия тези правомощия да бъдат използвани по правилния начин.

- Има ли млади кадри?

- Има, както има и много желаещи кандидати. През 2016 г. проведохме конкурс. Назначихме на служба 7 нови служители. За 2018 г. сме назначили двама офицери, един сержант и четирима цивилни служители. Работим по назначаването на нови служители. Човешкият фактор е от ключово значение, а кадрите винаги не достигат, което налага едни и същи служители да изпълняват задължения на няколко длъжности. Радостното за мен е, че хората не се оплакват. През тази година има само един наказан служител. Нарушението му бе административно и не бе наказан от мен, а от ръководството на служба „Военна полиция“. От друга страна, имаме много наградени служители за 2018 г.

- Само заплащането ли е стимул за младите?

- Първоначалният стимул за работа на всеки кандидат е заплащането. Но когато поработят известно време в регионалната служба, разбират, че не всичко е пари. Тогава усещат моралната удовлетвореност от работата, която са свършили.

- Вчера имахте празник. Как го отбелязахте?

- В регионалната служба имахме ден на отворените врати. Гостуваха ни деца от 7 училища, които се запознаха с работата на военния полицай. Разгледаха оборудването, снаряжението, оръжията, автомобилната техника. Видяха и как се взимат образци-проби за изследвания на вещества за наличие на наркотици.

- Какви цели си поставяте за 2019 година?

- Има много планове и мероприятия за 2019 година. Традиционно всяка година имаме планирани поне 10-15 такива. Сключен е и договор за изграждането на център за подготовка на полицейски кучета за откриване на взривни вещества и наркотици. Проектът е изцяло финансиран от американска страна. Първоначално ще има три кучета, а тенденцията е броят им да нарасне до 8. Вече ни е осигурен и специализиран автомобил за превоз на кучетата, който бе представен вчера.

Коментари