Подай сигнал

Внимавайте: Пуснаха съмнителен инсулин в аптеките

Не се инжектирайте

Здраве

от Мария Петрова 617 прегледа 0

Внимавайте: Пуснаха съмнителен инсулин в аптеките

Инсулин със съмнително качество се продава в аптечната мрежа. За това алармира в "Марица" пловдивчанинът Стоян Варимезов. Човекът страдал от диабет и се лекувал с "Хумалог Микс 50". Лекарството си инжектирам сам

"Преди да си заредя спринцовката, според указанията, винаги разклащам патрончето с инсулина, докато съдържанието се хомогенизира. При една от партидите обаче с №С881617Р, вместо обичайната течност, се получават парцали", обясни човекът.

"Хумалог Микс 50" се произвежда от американската фирма ТП "Ели Лили Недерланд" Б.В. - България, която има представителство ​у нас и изнесено производство в Италия и Франция.

Регулаторният мениджър за България д-р Бочева обясни пред репортера ни, че причините за парцалестия вид на инсулина може да са различни​. Най-често това се получавало при неправилно съхранение на температура под 2 градуса. Дали това се е случило по време на транспорта до аптечната мрежа, или от страна на пациента, няма как да се докаже.

Д-р Бочева препоръча в такива случаи инсулинът да не се инжектира, тъй като ​ефектът му намалява, което било описано и в брошурите към лекарството. От търговското представителство в България ще направят рапорт за въпросната партида до производителя, за да се подложи на анализ. Докато не излязат резултатите, партидата няма да се изтегля от аптечната мрежа.

За случая не са запознати нито в Изпълнителната агенция по лекарствата, нито в Здравната каса, която поема на 100 процента разходите на болните от диабет.