Внимавайте! Отказът от месото може да е смъртоносен

Отказът от ядене на месо е модерен, но много опасен. Установено е, че хората, които не ядат месо, са много по-застрашени от инсулт, отколкото тези, които го ядат. 

По-рано много учени изразиха мнението, че яденето на червено месо е необходимо като източник на много полезни за организма вещества, включително тези микроелементи, които са необходими за пълноценното функциониране на мозъка. 

Специалисти от Британската диетична асоциация са установили, че хората, които отказват месото, имат по-висок риск от инсулт от месоядците. За научния им труд разказа Британският медицински журнал. 

Изследователите анализираха данни за здравословното състояние на 48 хиляди души, събрани по време на 18-годишни наблюдения.

Хората, които станаха участници в този проект, бяха разделени в три групи: първата включваше тези, които не се ограничаваха по никакъв начин, втората включваше тези, които хапват риба, но не и червено месо, а третата включваше тези, които предпочитат само растителни храни.

При обобщаване на наблюденията беше разкрито следното. Според резултатите от медицинските прегледи хората, които спазват растителна диета, показват намаляване на рисковете от развитие на сърдечни заболявания - те са с 22% по-ниски в сравнение с хората, които ядат месо. Но в същото време участниците, които спират месото, имали повишен риск да от инсулт. Тази вероятност била увеличена с 20%. 

Учените смятат, че тенденцията за развитие на инсулти при отказ от месо може да бъде свързана с липса на витамин В12, източникът на който са само месни продукти.

„За здравето, независимо от диетата, е важно да се консумират плодове, зеленчуци, фибри, както и храни с високо съдържание на протеини, млечни продукти или техните заместители“, не пропускат да отбележат авторите на проучването.

Zdrave.to

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?