Внимание! Плъзна нова измама с „мистериозни кутии” ВИДЕО

Нова измама с мистериозни кутии залива социалните мрежи. Търговци използват името на световен онлайн магазин, за да продават кутии с изненади, с обещание за скъпа техника - последен модел таблети, телефони, маркови часовници, както и дрехи, и козметика. Вместо това измамените получават стоки за жълти стотинки, разказва NOVA.

В края на юли Иванка Нейкова попада на реклама във Facebook с обещания за атрактивни и скъпи подаръци, скрити в мистериозни кутии. Всяка кутия се продава за 60 лв., а при покупка на 3 – третата е безплатна. Иванка се възползва от промоцията и поръчва 3 кутии за 120 лв.

 „Обещанията бяха за АТВ, за последни модели лаптоп, последни модели телефони, последен писък на модата. Реших да си пробвам късмета. Кутиите пристигнаха и съответно не изскочи никакво АТВ отвътре. Получих две външни зарядни и едно кабелче. Изненадата всъщност беше доста разочароваща”, разказва Иванка Нейкова.

Подаръците-изненада се продават през групата „Amazon Giveaway Bulgaria”. А според рекламата всички подаръци са оригинална техника от складовете на световния онлайн магазин „Amazon”.

„Рекламата твърдеше, че в складовете в България има толкова много от тези материални неща – последна технология, така че всеки един българин да получи една от тях”, разказва Нейкова.

„Разчита се на голяма марка като в случая „Амазон”. Потребителят лесно се заблуждава – усеща, че е нещо сериозно, с готовност закупва стоката, но впоследствие въпросът е какво идва насреща”, обяснява Георги Димитров, адвокат по киберпрестъпления.

Откритите изненади в кутиите далеч не се доближават – нито до цената, нито до качеството на обещаната скъпа техника последен модел. А измамените се оказват десетки, показват коментарите в социалните мрежи. Всичките са получили едно и също.

А всеки коментар, в който се споменава за измама, бързо е изтрит от страницата. Търговецът дори предлага награда от ваучер за 500 долара при позитивен отзив във Facebook групата. Там е и единственият контакт с търговеца – американски телефонен номер. Той обаче е изключен.

Иванка прави многократни опити да се свърже и чрез телефонния номер, който открива на етикета на пратката. Но и там удря на камък – телефонът е изключен.

„Пратката идва от Варна през Пловдив. Това е видно от етикетите на куриерските пликове”, обясни Нейкова.

Оказва се, че етикетите на колетите са многократно преналепяни. На последния откриваме името на фирмата, която седи зад продажбите. Отиваме на адреса, на който е регистрирана в Бургас. Търговецът не отрича да продава мистериозните кутии. Но отрича да има измама.

Производителите, чиито продукти, според рекламата, се предлагат като изненада в кутиите, отричат да имат общо с Facebook групата.

В кутиите Иванка открива и тези брошури, които обясняват, че с всяка кутия дарява 1 лв. за животно в нужда и 1 лв. за дете в нужда. Посочени като партньори са и три неправителствени организации. Във Facebook страницата на една от тях откриваме пост, с който фондацията се разграничава от търговеца. И обяснява, че нито лев дарение не идва от мистериозните кутии.

След като разбира, че е измамена, Иванка подава сигнал до полицията и Комисията за защита на потребителите. От КЗП обясниха, че жалбите срещу въпросния търговец до тях вече са десетки. И започват проверка на фирмата.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?