Внимание! Нова наредба за санкции при неправилно паркиране

Инспектори от Центъра на градска мобилност се сдобиха с правомощия като на пътни полицаи

Столичната община ще глобява шофьорите, които паркират в нарушение на Закона за движение по пътищата. Това стана възможно, след като инспектори от Центъра на градска мобилност (ЦГМ) се сдобиха с правомощия като на пътни полицаи.

До седмица контрольорите в синята и зелената зона ще започнат да слагат предупредителни бележки на колите, които не са си платили за почасовото паркиране, но и тези, които са спрели в нарушение – по градинки, тротоари, спирки, пред гаражи и т.н. Това обясни директорът на „Паркиране и мобилност“ Румяна Милова, цитирана от „Телеграф“.

Досега много от тях се разминаваха със санкциите, възползвайки се от сложната процедура, свързана със сезиране на КАТ. Много често пък нарушителите се оказват в някое от близките заведения и при поява на паяка веднага излизат и местят автомобила си.

Затова със заповед на кмета на София Йорданка Фандъкова десетима инспектори към Центъра за градска мобилност бяха оторизирани да упражняват контрол по Закона за движение по пътищата. По закон такива правомощия могат да се дават както от министъра на вътрешните работи, така и от кметовете на общините.

Когато контрольорите от синята и зелената зона забележат автомобил, паркирал в нарушение, ще подават сигнал във въпросната общинска служба за контрол. Едновременно с това ще бъде викан и паяк. Нарушителите могат да отнесат и фиш по Закона за движение по пътищата. Поотделно от това ще трябва да платят 60 лева за освобождаване на колата си от Наказателния паркинг плюс такса за всеки час престой на него.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?