Внимание! Не смесвайте тези храни с алкохол и лекарства

Вероятно ще се учудите да разберете, че наглед безобидни плодове или зеленчуци могат да ви навлекат доста главоболия, в случай че ги комбинирате погрешно. Едва ли ще ви хрумне например, че грейпфрутът може да е опасен за организма. Но само при определени условия. Смесването на определени храни с алкохол или лекарства може да причини сериозни неприятности.

ГРЕЙПФРУТ + УСПОКОИТЕЛНИ, АНТИДЕПРЕСАНТИ, СЪНОТВОРНИ

Сокът на грейпфрута съдържа химикали, които блокират ензимите в храносмилателната система и черния дроб, като пречат на усвояването на предписаните антистрес лекарства като валиум или ксанакс, антидепресанти като золофт и приспивателни като зопиклон. Страничните ефекти са доста неприятни. Включват световъртеж, гадене, дезориентация, диария и/или запек

Затова, ако по някаква причина пиете сок от грейпфрут (количеството зависи от килограмите и метаболизма), след като сте приели някое от изброените хапчета, и се получат усложнения, единствената ви опция е да чакате тялото ви да преработи сока.

АЛКОХОЛ + ПАРАЦЕТАМОЛ/АЦЕТАМИНОФЕН

Ако ежедневно пиете повече от три питиета (което принципно не е добре), приемът на парацетамол – основната съставка на доста болкоуспокояващи и противогрипни лекарства, може да има токсичен ефект върху черния дроб. Трудно е да се изчисли точно степента на вредата, но твърде голямо количество от тази опасна комбинация може да пренатовари дроба и да увреди чернодробните клетки

Метаболизмът е строго индивидуален при всеки и затова е трудно да се каже с точност какво количество може да ви изложи на риск. Затова, ако ви се налага да вземате парацетамол, заложете на минималната възможна доза.

ЖЪЛТ КАНТАРИОН + ПРОТИВОЗАЧАТЪЧНИ

Някои проучвания сочат, че тази билка помага при леки до средни по сила депресивни състояния и успокоява потиснатостта и раздразнението. Но ако използвате хормонална контрацепция (хапчета, лепенки или вагинален пръстен), комбинацията с жълт кантарион може да има животопроменящ ефект – например забременяване.

Химикалите в билката променят начина, по който организмът усвоява противозачатъчните, като намалява количеството хормони в кръвообращението ви до степен, че да не могат да спрат овулацията например. Затова, ако държите на кантариона, ще трябва да използвате нехормонални методи за контрацепция. Иначе ще трябва да помолите лекаря си да ви предпише леки антидепресанти.

ПРОТИВОЗАЧАТЪЧНИ + АНТИБИОТИЦИ

Преди 20 години изследванията доказаха, че широко използваният антибиотик тетрациклин (предписван за лечение на полово преносими заболявания, възпаления на уринарния тракт и акне, наред с други заболявания) предизвиква промени в организма, които могат да намалят ефекта от противозачатъчните и да доведат до бременност

По-новите клинични проучвания обаче не доказват тази зависимост, но и не я отричат, затова ви препоръчваме да бъдете внимателни.

Ако използвате хормонални противозачатъчни и лекарят ви предпише какъвто и да е било антибиотик (като тетрациклин например), използвайте и допълнителна контрацепция, докато го пиете, и това трябва да продължи поне седмица след това. Антибиотиците имат различни фармакологични названия, затова се консултирайте с лекар.

ОРАЛЕН МЕТРОНИДАЗОЛ + АЛКОХОЛ

Тези хапчета (познати още под фармацевтичното название Флажил/Flagyl) се предписват за лечение на половопреносимата трихомоназа и за бактериална вагиноза.

Ако го пиете, стойте далече от алкохола - дори и от минималните количества като тези в сироп за кашлица! Комбинацията може да отключи опасни симптоми като суперускорен пулс, обриви, изтръпвания, гадене и/или повръщане. Избягвайте алкохола поне три дни, след като приключите лечението с флажил.

ХАПЧЕ ЗА ГЪБИЧНА ИНФЕКЦИЯ + УСПОКОИТЕЛНИ

Таблетките Дифлукан бързо могат да те отърват от неприятната гъбична инфекция. Докато ги пиете обаче, не трябва да взимате никакви успокоителни. Дифлуканът може да промени начина, по който чернодробните ензими разграждат седативите, затова дори и едно хапче ксанакс или валиум може да ви прати в леглото за дълги часове дълбок сън.

КАФЕ + ЕНЕРГИЙНИ НАПИТКИ

Чаша кафе или енергийна напитка е добър вариант при единични случаи, когато трябва да останете до късно, защото те ободрят. Комбинацията от двете обаче може да доведе до нервна възбуда, учестен пулс, стомашни раздразнения, гадене и повръщане

Енергийните напитки съдържат не само кофеин, но и огромно количество захар, както и билки като гуарана, които водят до превъзбуда. Затова, ако усетите страничните ефекти, пийте много вода и изяжте нещо здравословно – пълнозърнести или богати на протеини храни. До час-два ще се почувствате по-добре.

Източник zdrave.to

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?