Внасят важна промяна за детските надбавки

Спирането на детските добавки за 1 месец при 5 неизвинени отсъствия също за един месец, каквато санкция действа в момента, няма възпитателен ефект спрямо безотговорните родители. Това каза заместник-министърът на образованието Деница Сачева, предаде БНР.

„Ако имаме 4-членно семейство, то ще получи примерно 140 лв. на месец. Ако се спрат помощите, то на следващия месец ще получи 99 лв., но заради гарантирания минимален доход – понеже на всички ще им е паднал дохода, по-следващия месец то ще получи 190 лв. Т.е. санкционираш ги този месец, но те на следващия месец вземат повече пари. Те не го приемат като санкция, просто имат едно отложено вземане на тези пари“, обясни тя.

„Но когато в един момент ти отнемат за една година парите, това са близо 1000 лв., ти не можеш да ги възстановиш“, каза Деница Сачева, аргументирайки новото предложение за законова промяна - детските добавки да се спират за 12 месеца при 5 неизвинени отсъствия.

От КНСБ изпратиха позиция до медиите, в която се казва, че синдикатът подкрепя философията на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за социално подпомагане. От КНСБ обаче държат ясно да бъде разписано, че когато се прекратява получаването на помощи, парите ще бъдат пренасочвани към училището, в което детето е записано и следва да посещава.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?