ВМРО внася програма за борба с насекоми и гризачи

Програма за борба с насекоми, гризачи и птици, които пренасят болести, ще внесе ВМРО в Общинския съвет. Стратегията е за 4- годишен период до 2021  година и е разработена от  проф. д-р Станчо Петров от Аграрния университет. Точното наименование на документа е „Програма  за мониторинг и санитарна защита на жизнената среда в Община Пловдив”. Тя обхваща борба с насекомите – комари, бълхи, мравки; мерки срещу домашните вредители като хлебарките; унищожаване на гризачите – мишки и плъхове; и действия върху урбанистичните птици като гълъбите.

От партията предлагат да има специален екип от биолог, еколог и агроном.  „Искаме да има обществен дебат. Съзнаваме, че процесът ще е сложен и тежък. Дошло е времето общината да има такъв  стратегически документ и мерките, които бъдат взети, да започнат да се изпълняват”, каза председателят на ВМРО в Пловдив и кмет на "Южен" Борислав Инчив.

Първата стъпка е събиране на данни, след това ще бъде закупен микроскоп, с който лаборантът да изследва пробите, които са събрани и да излезе с конкретни предложения какво да се прави. „ Важни са ареалите, на които тези животни са разпространени. Като даденост приемаме, че трябва да има комари в центъра на Пловдив, а не би ли трябвало да са само около река Марица . Защо да има рояци насекоми край детски градини, ясли, училища? И затова е важна научна обосновка, „, уточни Инчев.

Според него , за да се реализира програмата, ще са необходими около 30 хил. лева на година, с които ще бъде оборудвана лаборатория и ще бъде закупена специална техника. Той допълни, че тази програма не е в конфликт с дейността на ОП „ Дезинфекционна станция”, а става дума за прецизиране на препаратите и дейностите, които ще бъдат извършени.

„През последните 3 години близо 2000 души в Пловдив са заболели от 10 вида заразни болести- малария, лаймска болест, хеморагична треска и др.. Затова този проблем можем да разрешим, като стъпим на научна основа. Не е важно да се знае самото пръскане, а моментът на пръскане. Важно е да бъдат подбрани и обектите,   коментира и общинският съветник  Камен Шишманов.

Стефан Послийски допълни, че програмата ще даде възможност за превенция. "Всеки ден до 150 хиляди души през лятото са подложени на атаки от комари , като се започне от Гребната база, мине се през центъра на Пловдив и се стигне до район "Източен", а третирането на тези насекоми ще предотврати процеса, обясни той.  

Ако общинските съветници одобрят  програмата, Пловдив ще стане първият град в България с начертани и координирани действия по подобен документ, обясниха от ВМРО.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?