Подай сигнал

Вместо втора матура: „Офлайн. На театър съм”

Зрелостниците от гимназията за сценични кадри сами избрали текстовете и сюжетите за етюдите в представлението-колаж

Култура

от Елица Кандева 1273 прегледа 0

„Моля, изключете телефоните по време на представлението. А ако някой не го е направил, всички да замълчат, за да чуем разговора!”.

С тази пародия на обичайния призив в театралните зали започва дипломният спектакъл на випуск 2019 в Националната гимназия за сценични и екранни изкуства -„Офлайн. На театър съм”. Преди това дванайсетокласниците са разиграли късането на билетчетата и настаняването на публиката - флиртаджията, мъжкараната, тузаря с телефона на ухото, тийнейджърка, успяла да убеди гаджето да влезе в салона, която непрекъснато му прави забележка как се държи, закъснелите, които са объркали театъра с киното... Не минава и без селфи за социалните мрежи. Скоро след началото на спектакъла публиката заспива.


Шегата обаче изведнъж свършва, когато в залата прозвучава: „Животът е една сцена и всички сме актьори - вие играете вашите роли, ние - нашите”. И всеки от 15-те зрелостници от класа по актьорско майсторство вече не е публика, а влиза в кожата на персонажа, който сам е избрал, за да каже на зрителите това, което го вълнува.


Идеята беше всеки от тях да си намери сам ролята, казва ръководителят на зрелостниците Димитър Атанасов-Шърата. Тийнейджърите сами предложили сюжетни линии и текстове, от които като колаж да се сглоби спектакълът „Офлайн. На театър съм”. Така на сцената се появяват много вариации на любовта, един неоценен физик, насилвана жена. Те трябваше да намерят своя материал, а аз съм се намесил само в сглобяването, уточнява Димитър Атанасов.


Златка Кьосева се е фокусирала върху фалшивата любов. Как така, за да обичаш някого, трябва да има пари. Колко е смешно материалните неща да заменят чувствата. Как хората се ръководят от седемте смъртни гряха в живота си. И колко абсурдно е, че такова поведение ги прави успели в очите на другите. Тези теми вълнуват момичето и то ги пресъздава в своя етюд от дипломния спектакъл. Ако мисля като тях, няма да съм аз, казва Златка. В края на петте години в гимназията, която превърнала класа в малко семейство, тя вече е сигурна, че театърът е голямата <210> любов. Изкушена е обаче и от психологията. Ще търси начин да съчетае двете в професията си занапред. На сцената се чувствам жива, добавя Златка. Освен актьорското майсторство, от Димитър Атанасов - Шърата научила и ценен житейски урок - да запази детското и да се радва на сегашния момент.


Персонажът на Алис Шишкова е момиче, изстрадало в живота. То намира човек, който да <210> даде капка надежда. Алис познала своята лична ситуация в текст на Никола Крумов, който обикновено пише комедийни разкази, но тук трогва минорно. След премиерата на дипломния спектакъл „Офлайн. На театър съм” на 15 юни в Кукления театър Алис засега слиза от сцената. Театърът ще <210> остане хоби. Смята да продължи с ветеринарна медицина. Това е втори остър завой за момичето, след като след 7. клас първо учила в Професионалната гимназия за хранителна техника и технологии, а после се пренасочила към изкуството. Още търси себе си.


С чувствителността на всеки от младите актьори 15-те откъса в общия спектакъл превеждат зрителя от смеха към сълзата и обратно. В този свят от емоции Паскал Стойчев влиза с монолог от култовия филм „12” на Никита Михалков. Той разказва за блестящ физик, чиято държава обаче го отритва. Единствената подкрепа е от Западния свят. Неоцененият учен намира утеха в алкохола, губи работата си, жена му го напуска. Удря дъното, после изживява катарзис. Спасението идва неочаквано от жена с дете във влака, докато мъжът обмисля самоубийство. "Много дребен жест може да преобърне целия живот и да те накара да продължиш. Стига само една подадена ръка", е посланието на Паскал.

Той ще кандидатства в НАТФИЗ. Театърът го предизвиква постоянно да опознава себе си. Дава възможност човек да изживее историите на различни хора. „Така разбираш на кого в реалния живот какво му е. Актьорите стават най-добрите психоаналитици”, казва Паскал.


Ден преди да се качат на сцената с „Офлайн. На театър съм”, зрелостниците от класа по актьорско майсторство за куклен театър ще изиграят и още един дипломен спектакъл - „Снежната кралица”. Както е традицията в Националната гимназия за сценични и екранни изкуства, в него показват майсторлъка си учениците от всички специалности в училище, не само абитуриентите. За тези, които учат как се прави театрална кукла, представлението ще е дипломна защита. Гримът и маските са дело на единайсетокласниците. Декорът също е работа на ученици. Момчета, чиято специалност е художествено осветление, отговарят за ефектите.


Всяка година подготвяхме с този клас по едно представление, в което винаги съм залагала послания, които тези момчета и момичета след време ще разберат, казва преподавателката им Соня Ботева. С тях е от 8. клас. Вече са бродили да търсят любовта из сонетите на Шекспир, после - в писмата на Мина и Лора и стиховете на Яворов. Поставяли са „Синята птица”.

Участвали са и в много проекти. Два пъти бъдещите актьори са работили с „колеги” от Германия - веднъж на наша земя в уъркшоп в Брацигово, после - в тяхната държава. Имат съвместни инициативи и с организацията ИГА - център за интеграция и рехабилитация на рискови групи. Горели са и в събития от програмата на Пловдив 2019 в кв. "Капана".


Така по време на своето обучение тези младежи разбраха какво е истинска любов, егоизъм, щастие, казва Соня Ботева. На сцената на дипломното си куклено представление всеки ще трябва да пресъздаде един герой, като актьорската му задача е да работи с кукла, маска, ултравиолетова светлина и да хиперболизира една черта от характера на героя си.