Подай сигнал

Вместо интервю: Кметски бисери 2018

Ходете пеша в ужасния трафик и вярвайте - Пловдив се развива, а най-доброто от управлението на Иван Тотев тепърва предстои

Пловдив

от Записа и припомни Валя Йеремиева 5587 прегледа 0

Зоопаркът ще отвори когато му дойде времето

През изминалата 2018-а кметът Иван Тотев трябваше да отговаря на стотици въпроси, които интересуват гражданите на Пловдив. Като врял и кипял в политиката човек, Тотев успя да се измъкне от най-неудобните, други превърна в скечове, достойни за творчеството на Уди Алън. И в осмата си управленска година Тотев все така не си направи труда да отдели поне един ден от натоварената си кметска програма за приемен ден, в който да се среща с гражданите. Затова пък често използваше трибуната на местния парламент за шеги и закачки с цял Пловдив.

В края на годината успя да развесели половин България и да разплаче останалата половина, след като пак в Общинския съвет обяви, че ще разфасова на площада две прасета за Коледа. После излезе от конфузната ситуация с обяснението, че това е просто социален експеримент, който кметът провеждал със съгражданите си. А това той явно го може, защото какво друго освен социален експеримент с пловдивчани е затварянето на основния булевард "Цар Борис III Обединител" за цели 20 дни. И в пика на гражданското недоволство да убедиш народа с постове от фейсбук, че цялата транспортна мъка е за тяхно добро. А най-хубавото от управлението му тепърва предстои. Или както се казва в онзи виц за коравите глави: "ако сложим в един казан едно паве и главата на кмета, павето ще уври, главата на кмета - не".

Ето как през годината градоначалникът разкриваше елегантните си планове за развитието на Пловдив или пък обясняваше някои дребни управленски неудачи:

Януари 2018 г.

- Г-н Тотев, няма ли опасност площад „Централен” да остане с разбити плочки за Европейска столица на културата?

И.Т.: Важно е да се разбере, че 2019-а не е последната година в живота ни, че трябва да свършим всичко, за което всеки от нас е мечтал, сякаш след това ще завъртим ключа и ще затворим града. Има живот и след 2019-а.

Февруари 2018 г.

- Как ще се представи Пловдив през 2019 година и няма ли да се посрамим пред чуждите туристи с разкопания градски център?

И.Т.: Този манталитет как да се представим пред чужденците не ми харесва. Звучи комплексарски. Пловдив ще е успешна Столица на културата.

Март 2018 г.

- Съгласен ли сте с Веселина Сариева, че паветата на ул. "Отец Паисий" трябва да бъдат запазени?

И.Т.: Някаква много странна истерия се случва последната седмица с Веска Сариева. Тя е наша приятелка. Господ да я поживи и тя да пали свещи да не прекратим културната програма на общината, че не знам какво ще прави тогава. Но това е важно, което явно се е разгоряло в Пловдив - за това дали да бъдат квадратни паветата или правоъгълни. Сега трябва колегите да са заснели къде има правоъгълни павета, къде има квадратни павета, защото явно това е много важно. На „Отец Паисий“ квадратните павета ще си останат квадратни павета, където са. Правоъгълните павета, където са, ще си останат правоъгълни павета. И Веска Сариева да е спокойна. Това е някаква истерия. Щом сме тръгнали да се хващаме за квадратните павета и кръглите павета, означава общо взето, че нямаме много теми, за които да се хванем.

Април 2018 г.

- Г-н Тотев, кога ще бъде отворен зоопаркът?

И.Т.: Когато му дойде времето.

Май 2018 г.

- Няма ли да се увеличат още повече задръстванията в центъра заради затварянето на "ухото" до Католическата църква?

И.Т.: Проблемът със задръстванията в Пловдив ще се реши с извеждането на трафика извън центъра.

Юни - август 2018 г.

Кметът често излиза в платен или неплатен отпуск и общува с гражданите и журналистите само в краен случай. В този смисъл не произвежда и важни за Пловдив новини.

Септември 2018 г.

Най-после новина от кмета за забавения ремонт на площад "Централен".

И. Т.: В момента изпълнителят обикаля Гърция и Македония, откъдето може да се заявят количества от материала за настилката на площада

Октомври 2018 г.

Темата с мръсния въздух се преекспонира. Не може, когато някой запали една гума и уредите отчетат повишение, да се твърди, че въздухът в целия град е мръсен.

Ноември 2018 г.

- Г-н кмете, на ул. „Георги Мамарчев” гърмят водопроводните тръби. Ще се подменят ли при ремонта с парите от ОП "Региони в растеж"?

И.Т.:Гърмят ви главите!

Декември 2018 г.

- Г-н кмете, как ще се придвижват хората и как учениците ще стигат до училищата, когато се затвори бул. „Цар Борис III Обединител”?

И. Т.: Пеша.Социалният експеримент с двете прасета

Последната сесия на Общинския съвет се провежда на 18 декември. Тържествено и напълно сериозно от трибуната на местния парламент кметът обявява:

Каня ви всички на 26 декември в 12 часа пред Общината, за да спазим стария български обичай, като ще разфасоваме две прасета. Все повече хора нямат връзка със село, особено младите, за да видят тази наша традиция за Коледа. Ние ще я възпроизведем тук, в Пловдив, за да знаят. Българските традиции са част от културната програма на Европейска столица на културата.

Същия ден, веднага след сесията, пред журналисти:

- На площада ли ще се колят прасетата?

И. Т.: Няма да колим прасета, само ще ги разфасоваме. Ути Бъчваров ще донесе от София голяма скара. Месото ще се пече и ще се раздава безплатно на хората. От 12 часа да заповядат на площада. Това е проект, който е свързан с българските традиции. Имаме цяла глава в програмата на Европейска столица на културата, която се казва Регионали, като ще имаме различни събития. Част от проекта е опазване на българските традиции. Това, което плануваме в Коледните дни, не бива да го принизяваме, като две прасета на площада. Това ще е културно събитие с Ути Бъчваров заедно с народни изпълнители, които ще пресъздадат българските обичаи,

На 19 декември, в сутрешния блок на „Нова”:

И.Т.: Как си представяте да разфасоваме прасета? Разбира се, че това няма как да стане на площада. По този начин направихме провокация на общественото мнение.

Коментари