Вместо антики колонада от салкъми в дупката на площада

След четири години археолозите не намериха търсените старини. Археологическият обект пустее и се руши

Археологическите разкопки на пл. „Централен” заприличаха на джунгла, макар и без лъвове, тигри и питони. Проучването завърши преди две години и оттогава в изкопа между Пощата и Цар-Симеоновата градина цари пустош. Разкритите останки от древния площад на Филипопол, опасани с метална ограда, са обрасли с бурени и храсти, а вече и високи салкъми. Пръстта се свлича надолу при всеки по-силен дъжд, защото скатовете на изкопа не са укрепени. Дъските на барачката, където ръководителят на екипа Елена Кесякова водеше документацията, се е изметнали от слънцето и дъжда. От другата страна на „дупката” незнайно защо, е паркиран още пред време камион, който е изоставен, сякаш  това не е централният площад, а автоморга. 

Няма и намек скоро да се сбъднат надеждите на кмета Иван Тотев тази част от  Римския форум да се превърне в туристическа дестинация от световен мащаб.

Разкопките насред площада бяха започнати през 2012 г. с бляскав идеен проект на арх. Румяна Пройкова. Авторката на реставрацията на Римския стадион беше представила атрактивната картинка от бъдещето - антична  колонада, наредена покрай Пощата, отсреща до градината - останки от римски сгради, по средата - алея със старинна настилка и стъпала от двете страни. Паралелно с проучванията ще се подготвя техническият проект за оформяне на централния площад. Идеята е покрай Пощата да има пешеходна зона с ширина около 20 метра, по която да минаваме, цветарници и художествено осветление. На това място, както и от северната страна на площада, до бившата книжарница, ще се наредят нови плочки в бяло със светлокафяви ивици, които ще сочат на туристите къде има римски градежи.

Иван  Тотев буквално беше пленен  от идеята, издейства разрешение от Министерството на културата и средства от градския бюджет за финансиране на новите разкопки, въпреки  предупрежденията на опитни археолози, че  римският площад, граден през далечния втори век, е разрушаван няколко пъти - при нашествието на готите, през Средновековието, през миналия век, когато  се строяха подлезът на ул. „Гладстон”, Пощата и пространството около  тогавашния Партиен дом.

Проучването продължи четири години и приключи с печална констатация, която потвърди прогнозата на археолозите. Между Пощата и Цар-Симеоновата градина не бяха намерени оригинални архитектурни елементи, от които античната колонада би могла да бъде възстановена в автентичен вид и както е реставриран Римският форум в Рим.

Колонада може да се издигне, но в очите на познавачите на древната архитектура тя ще е обикновена бутафория.  

Безспорно, всяко археологическо проучване има смисъл за историята и в конкретния случай - на античния Филипопол. Изпод тоновете пръст, изхвърлени от площада досами градината, са извадени безброй артефакти - бижута, макар и да не са златни,  керамика, оръдия на труда, парчета от счупени статуи на  древни величия. Всеки такъв факт, дори и едно 18-вековно гребенче, е важно за историята. Реставрира се и попълва богатата колекция на Археологическия музей.

Факт е обаче, че и след реставрацията ще можем да видим само част от антична улица с останките от древни сгради. Това наследство е разкрито във втората половина на миналия век от източната, южната и северната страна на Централна поща. Но и тези находки  засега не са експонирани  във вида, адекватен за национален паметник на културата, какъвто  статут има  Римският форум.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?