Подай сигнал

Властта е най-опасният наркотик

Пристрастяването към нея води до големи бели, които политиците често виждат като успехи

Коментари

от СТАНИМИР КРОНЕВ 1901 прегледа 0

Властта е най-опасният наркотик

"Цялото кралско войнство" (All the King\'s Men ) е политически роман от Робърт Пен Уорън, написан през 1946 година. В книгата се разказва историята за възхода и падението на политика Уили Старк, неговите измами, манипулации и лъжи, както и последствията от неустоимия копнеж към властта, когато е желана единствено заради самата власт.

Колко ли имена на познати политици, работили или работещи у нас, могат да заменят това на главния герой Уили Старк, без написаното от Робърт Пен да промени смисъла си? Погледнато така, май предупреждението на автора към изкушените от власт се оказва изключително актуално днес. Създадена преди повече от 70 години, книгата е предначертала професионалното и личностното развитие на голяма част от политическият елит за десетилетия напред. ​

Ако при първия прочит на "Цялото кралско войнство" някой ми беше казал, че пред очите ми ще оживее Уили Старк, и то в родния ми Пловдив, щях да се огледам за скрита камера. Дали Иван Тотев е чел безсмъртната класика на Уорън? Дали ако я прочете в оставащите седмици до местния вот наесен, най-сетне ще му светне червената лампичка? Кметът на Пловдив започна като своя мастилен близнак Уили Старк - носител на "новата" надежда, фигура, обещаваща "промяна". Единственото "ново", което получихме, се оказаха няколко скъпи проекта в центъра, а "промяната" дойде единствено в най-близките кръгове, които се облагодетелстваха от властта.

Приликите между литературата и реалния живот далеч не остават дотук. С всеки ден на поста Уили Старк се окопава все повече във властта и свиква с нея до степен, в която вярва, че тя му се полага по право и той е единственият достоен за нея. Всички това идва със своите симптоми, които както Старк, така и обществото, гласувало му доверие, някак си пропускат. Политикът започва да търгува с влияние, спекулира с фактите, назначава свои приближени на ключови позиции, без хората да имат нужната експертиза или опит. Главният герой се възкачва триумфално на своя собствен политически връх, без да предполага, че щом си там и нямаш идея за следващата експедиция, единственият път е този надолу.

Най-опасният наркотик започва да действа в ума на човек, когато властта се превърне в самоцел и самият той започва да се припознава единствено в нея. Това се случва в книгата с политика Уили Старк. Не по-различна е съдбата и на Иван Тотев.

В самия край на романа, изпаднал в паника, главният герой на Робърт Пен Уорън започва отчаяно да търси спасение. Но не спасение на душата, морала или честта си, а единствено на "властта". Оказва се, че не е важно доброто име, самоуважението или дори спокойният сън нощем. Значение има само властта. И ако цената за съхранението <210> ще бъде принасянето в жертва за тълпите на един или двама от "кралското войнство", то те ще бъдат пожертвани с лека ръка. Нещо подобно видяхме и в понеделник, когато заместник-кметът на Пловдив Димитър Кацарски беше освободен от поста си. Иван Тотев сам (дали?) отряза дясната си ръка с надеждата така да декларира своята отдаденост към каузата и гражданите. Но всъщност с този закъснял и очевидно зле пресметнат ход кметът на Пловдив показа колко дълбоко му е нужна властта и как тя е единственото нещо, което го определя.

Естествено и екстрите, които гарантира за частния бизнес на фамилия Тотеви...

Коментари


за това политикът ще продаде и майка си само и само да е на власт , и какво хубаво ще очакваш от такъв човек , НИЩО разбира се

ванката тотев е най-големият крадец в цялата история на Пловдив.Единствения кмет подсъдим от 100 години насам на Пловдив.

Я ДА НЕ ПЛЮЕШ ОЛИГАРХИЯТА ТРОЛ. МАМИНИЯТ Е КЛАСИЧЕСКИ ОЛИГАРХ. ЧРЕЗ КМЕТУВАНЕТО СИ НАТРУПАЛ ОГРОМНИТЕ СИ ПАРИ ОКРАДЕНИ ОТ НАС.

печалившото трио в секс услугите за мангалките от сливенския и мангалите от софийския централен . няма да могат да си дигнат гащите

Тотев, Кацарски, Ташакова - това е печелившото трио за Пловдив . Споко, майни .

"Марица" мирише на парички :) Особенно когато наближат избори :)

доказан престъпник кмет на Пловдив,що да не,доказани престъпници и национални предатели са в парлаМЕНТА,това е гейберската сган!всички са достойни за бесилото!!!!!!!!!!

Олигархията се задейства здраво. В 9:15 втори файлетон да кмета...

Иван Тотев е най-добрият кмет на Пловдив от 120 години насам. Желая му здраве и нови още пет мандата като кмет на този пост!

ВАНКАТА КАКЪВ ЩЕ ГО ЯДЕ?! ДАЛИ МУ ИДВА НА УМ?! ДАНО ДА НЕ МУ ИДВА ЧЕ ЩЕ ПОЛУДЕЕ ПРЕДВАРИТЕЛНО?! ГОРКИТЕ МУ МАМА И ТАТЕ.........................ПЪК И БАТЕ...................

Все едно че е написано за някой друг властолюбец, победен от манията си.

Г-н Кронев, много сравнения сте си направили да подчертаете. Не ми харесва, обаче въпросът Ви дали г-н Тотев е прочел книгата. Естествено въпросът Ви е риторичен, но по- скоро следва да бъде дали г-н Тотев въобще през живота си е прочел една книга. Майтап бе Уили, и това е риторичен въпрос.

Важното за нас гражданите е, че града се промени. Не се правят паради с мажоретки за откриване на стари реновирани тоалетни, а се откриха 150 ниви завода. Градът е прекрасно място за живеене. А тези които бяха туристи сега са наши съграждани. А това, че кмета е с най-ниската заплата за тази длъжност и осем години си шофира сам собствената кола за служебните му задължения в никакъв случай не трябва да го оповестяват журналистите на Марица. Може би защото повечето не са от Пловдив или защото собственика-чорбаджия не е от нашия сой?

тотев в Затвора !!!

УИЛИ СТАРК Е ВИСОКА ТОПКА. маминият не е нищо друго от комплексиран крадец и злобар ,стигнал абсолютно случайно до висок пост. Най-добре го беше преценила майка му,мама Роза, назначила го в хотела си ,като.......ПИКОЛО.да носи куфарите на гостите на хотела.