Подай сигнал

Владимир Балчев: Без историческата памет сме загубени

Коментари

от Владимир Балчев 293 прегледа 0

Владимир Балчев: Без историческата памет сме загубени

Периодът, който обхваща тази изложба, е изключително дълъг и води началото си още от 1828 година, когато Пловдивското централно училище отваря врати. Още преди Освобождението то прераства в гимназия, а след 1880 г. се превръща в най-авторитетната просветна институция в Южна България.

Тогавашните му ръководители са го планирали като първото българско висше учебно заведение, но тази идея е изоставена след Съединението. Много от преподавателите тук обаче впоследствие стават професори в Софийския университет, а един от тях е сред създателите на Художествената академия.

Днес наследник на това емблематично учебно заведение е Хуманитарната гимназия. Сградата на това училище е една невероятна история, огромно богатство, събрало в себе си една значима част от историята на Пловдив. Нека да напомним още веднъж - такива сгради не се ремонтират, те се реставрират, за да може бъдещите поколения да ги видят в пълния им блясък.

Благодарение пък на усилията на Пловдивската търговско-индустриална камара възниква една от емблемите на професионалното образование у нас - Търговската гимназия. Настаняването в нова сграда през 1928 г. дава възможност на учебното заведение да се развие и утвърди своя авторитет. Така започват първите страници от историята на днешната Национална търговска гимназия.

Всички културно-обществени обекти, създадени в Пловдив преди повече от век, са своеобразен стълб на обществото. Нещо повече - тези културни средища са тясно свързани с индустрията и марките, които ще видите в изложбата.

Мога да ви говоря още много дълго време за всеки един от участниците в изложбата, но мисля, че по-добре ще бъде сами да видите експозицията. Изключително важно е в днешно време да пазим нашата историческа памет, защото без нея сме загубени.

За догодина, когато Пловдив ще е Европейска столица на културата, в Историческия музей планираме изложба, която да събере на едно място десетките големи европейски личности, свързали живота си с нашия град. Това са хора, направили за Пловдив даже повече от местните водачи.