Вижте новите оферти за студентски бригади в САЩ

Кандидатите с по-добър английски се натискат за сервитьори заради бакшишите



Студентски бригади в САЩ дават възможност да се заработят пари, да се усъвършенства владеенето на английски, да се понатрупа социален опит, а и да се опознае чужда култура. Ползите са се доказали в годините, но как да изберат дестинация и оферта тези, които искат да пътуват следващото лято?


Добър ориентир може да бъде опцията на една от много посреднически фирми на пазара - „Интеграл”, която позволява сравняване на оферти в сайта на организацията. Освен това всички консултанти са пътували по програмата „Work and Travel” и могат да бъдат полезни с личните си впечатления.

И тази година американските работодатели предлагат характерните за програмата позиции в услугите, туризма, ресторантьорството, атракционите. Най-масово е мястото на камериер или служител в перално отделение. Иска се средно владеене на английски, а

възнаграждението е $9-10 на час

Толкова взима и спасител на басейна. Най-ниска е ставката за сервитьорите, но те са най-високо платени заради бакшишите. Регламентираното заплащане е между 2 и 4 долара, но американците имат негласното правило да оставят на сервитьора около 20% от сметката. Добре печелят дори помощник-сервитьорите. Ставките за разпоредители в увеселителни паркове или персонал, който настанява в лифта и закопчава коланите, са също около $9-10 долара на час.

Тази година се появяват и нетипични позиции, но те са по-скоро изключение, казва консултантът от „Интеграл” Елиза Каркорова. Един от примерите е шоколатиер -служител в магазин за шоколадови изделия в Калифорния. Препоръчително е кандидатите да имат някакъв опит в сладкарството, но не е задължително. Друга нетипична оферта е за работа като фотограф в магазин за сувенири в Колорадо. Не е нужно желаещите да са майстори с обектива, на място им показват какво се очаква от тях. Музей на знанието в Мъртъл бийч пък търси помощници на служителите титуляри за летния сезон.

Тенденцията е студентите да търсят все повече работни оферти, които включват осигурено настаняване, както и допълнителни преимущества като храна, бонус в края на сезона, възможности за допълнителни часове, които се заплащат по-добре, казва Елиза Каркорова. 

Наблюдава се и по-силен интерес от страна на младежи с по-високо ниво на владеене на английски език към работни оферти като сервитьори, помощник- сервитьори, както и всякакви други позиции, за които ще получават бакшиш.

Колко може да се заработи по време на престоя, много зависи от това къде работи студентът, на каква позиция е, как се справя и, разбира се -

какъв начин на живот води и какви разходи прави.

В повечето случаи студентите не само си връщат направеното вложение за програмата и пътуването, но и успяват да спестят допълнително пари. "Мнозина избират да пътуват след края на работния си период и влагат част от спестените средства именно в това, което е чудесно, защото има какво да се види в Америка", казва Елиза Каркорова. Много често спестяванията се заделят, за да обезпечат ново пътуване отвъд Океана през следващото лято.

Най-добре е кандидатите да се ориентират и да задействат процедурите още сега, докато има голямо разнообразие от оферти, таксите са по-ниски и може да се купи по-изгодно самолетен билет, съветват консултантите.

През декември престои първият от тъй наречените Job Fair, на който кандидатите се срещат на живо с американци, които провеждат интервютата за подбор. Участието става с предварително записване. Ако младежът бъде одобрен на срещата, се задействат процедурите за работно разрешително. Такива интервюта ще има също през февруари и март. Който не се включи в тях, ще бъде препитан по Скайп, което също е обичайна практика по програмата. Условието е студентите да са в редовна форма на обучение, подчертава Елиза Каркорова.
Според нея освен че одобрените работят в различна среда и трупат ценен опит, голямо предимство на програмата е възможността да влязат в системата за стимули. Докато у нас тя не е толкова развита, американците са прочути с това, че мотивират усърдните и отговорните с повишения и по-добро заплащане.

Безплатен курс по английски преди заминаването

„Интеграл” предлага безплатен курс по английски език за своите участници, които искат да пътуват на студентска бригада. Обучението е специално разработено за тези участници, които имат желание да участват в програмата, но се притесняват за своето ниво на английски език. За включване в групите се изисква средно ниво на владеене на английски език, като има много студенти, които въпреки че имат това ниво, се притесняват да разговарят на чуждия език и курсът е изключително полезен и за тях, тъй като им „развързва езика”.

Как да заминем и колко струва

Разходите по заминаването на бригада в САЩ зависят от това дали студентът има осигурена работна оферта, или агенцията ще му съдейства за намирането на такава. В първия случай таксата за записване към момента е $765, а във втория - $1065, като тенденцията е таксата да се покачва с всеки следващ месец, затова и съветваме студентите да се записват по-скоро, казват от „Интеграл”.

Най-важната стъпка е изборът на работна оферта, оттам нататък следва провеждане на интервю с работодател, след което издаване на работно разрешително, което дава право на работа в САЩ и за кандидатстване за неимигрантска J1 виза за САЩ. „Интеграл” съдейства на своите клиенти за всяка една от тези стъпки, като всичко това е включено в цената на програмата. Отделно се заплаща такса за визово интервю към Американското посолство, която е в размер на $160 и не се връща в случай на отказ. След като студентът има осигурена работна оферта, той може да си закупи и самолетен билет. Посредниците съдействат и за това.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?