Вижте къде се целуват пловдивчани

Читалище окачи спомените за първата целувка във фоайето си

Къде са първите незабравими целувки на пловдивчани? От мултимедийния проект „Mind the Kiss” на италианката Сабрина Белензиер става ясно, че това са основно хълмовете на града.

Тя събра във фотоси местата на стотици първи целувки – всичките запомнени за цял живот. Част от проекта е разказът на всеки романтичен носталгик, записан на аудиофайл.

Небет, Сахат тепе и Бунарджика сякаш са събрали в себе си спомените на половината град. Има и типично пловдивски разкази - в тях освен за химията на любовта, изникват разсъждения за това колко по-стар е градът ни от Париж.

Изложбата „Mind the Kiss” е подредена в читалище „Алеко Константинов – 1954”. По стените му висят 13 голямоформатни фотографии.

Всяка една от тях е спомен за едно любовно място – целувка, коятое останала в паметта на разказвача. И повечето от тях са довели до създаването на връзки за цял живот. В един от случаите това е довело и до избора на нова родина.

„Моята важна целувка беше в Киев, Украйна. Бях на 19 години. Там имаме река, която се казва Днепър. На брега й беше най-важната ми целувка, която ме доведе до България”, разказва в аудиофайла на проекта една от участничките.

Другата локация, където хората от Пловдив масово се отдават на романтика, а оттам и на дълги връзки, е Мостът на любовта с прословутите катинари на Гребната база. Мястото привлича като магнит излезлите на първа среща.

Всички, които са дръзнали да споделят спомена за „незабравимата целувка”, са го напечатали на парче хартия. Текстът е преведен и на английски език. 

Историите им висят, закачени с кламери от полюлея във фоайето на читалището. Изглеждат като водопад от съкровени спомени. Сред 13-те фотографии има места като улиците „Драган Цанков” и „Достоевски”. Има, обаче и фотос на малка розова ромска колибка насред едно от гетата.

Читалище „Алеко Констанинов – 1954” е единственото в България, което има и поддържа от 2013 година италианска читалня. Тя е факт благодарение на дарението на покойния преводач Асен Марчевски.

След него тук даряват книги много италиански институции. Покрай тях читалището се свързва с италианската фотографка Сабрина Белензиер, която е автор на проекта „Mind the Kiss”.

Къде се впиват усни

„Моята първа целувка беше в Рилския манастир – през ученическите години, когато имаше екскурзии. Вечерта след манастира бяхме в хотел в град Рила. Там беше първата ми ученическа целувка, любов и оттам нататък станах съпруга. Пуснах снимка от Летния театър на Бунарджика, защото ми напомня за тази екскурзия”. 

„Едно от най-силните енергийни места в Пловдив е Небет тепе или Хълмът на стражите. На него траките са посрещали изгрева на слънцето. Река Марица е минавала отдолу – това е силно енергийно място и част от енергията му се усеща и сега. Небет тепе ще покаже, че Пловдив е по-стар от Париж с 8 века. Колко точно - ще покажат разкопките.” 

„Най-значимата целувка в живота ми е на Сахат тепе. Тя беляза моя живот завинаги. Всеки ден, се разхождам там, гледам от прозореца си мястото и се сещам за нея”. 

„Кръговото на Централна гара е свързано с любовта на живота ми. Много неромантично място, но целувката се случи там. Мъжът ми е италианец и аз съм с него и досега”. /Марица.бг

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?