Вижте кои са най-актуалните ресторанти в Пловдив СНИМКИ

Дългите менюта вече не са на мода. Гозби от цял свят изместиха механите с шарените покривки и живата музика

Профилът на най-актуалните ресторанти в Пловдив се променя заедно с профила на активния пловдивчанин. Култовите кръчми с шарени покривки и певици, в чиито репертоар неизменно влиза "Бяла роза", постепенно губят битката с луксозни заведения с гурме меню. Първите са избутани по кварталите, докато новите играчи се разполагат в центъра на града. Ресторантьори разказват, че пловдивският клиент в последните десетина години е променил коренно вкуса си. Не се е отказал категорично от мешаната скара и кебапчето, но иска да опита и далеч по-екзотични вкусове. В същото време вече не са актуални и дългите менюта, които обикновено се изпълняват с полуфабрикати и продукти от фризера. 

Ресторантьорите разбраха, че за да са успешни, трябва да предусещат желанията на клиентите си, а не просто да застелят масите и да разлеят напитките. Конкуренцията също променя бранша, в който вече ясно се оформят няколко сегмента. Така заведения в Пловдив вече има за всеки вкус.  

Класиката в жанра

Най-многобройни все още остават класическите ресторанти. Но ако в началото на века най-популярни бяха механите и "столовите" с маси четворки, наследени от соца, днес те са заменени от уютни заведения, в които се залага на високи стандарти в обслужването и грижливо подбрана национална кухня. „Хеброс“, „Одеон“ и „Филипополис“ са три от ресторантите, които са се превърнали в знакови за Пловдив.

"Сентрал парк" също е любимо за пловдивчани, освен по тривиалните причини - любопитно меню и добро обслужване, и заради локациите. И двете заведения се намират в най-зелените зони на Пловдив - Цар-Симеоновата градина и Младежкия хълм. 

Бутиковите ресторанти

Те безспорно са най-големият хит в Пловдив в последната петилетка. Нароиха се паралелно с развитието на творческия квартал Капана. Характерно за този тип ресторанти е краткото меню, разчупеният интериор и личното отношение, което персоналът има. Пионер в тази категория е „Паваж“. Ресторантът, управляван от Мадлен и Райчо Маркови, е едно от най-популярните заведения в града ни. „Паваж“ е в Топ 3 на най-добрите заведения в града, според сайта Tripadvisor и дори в делнични вечери там трудно може да намери свободна маса. „Мулти Култи“ е друг подобен ресторант, разположен в Капана. Заведението предлага различни вкусове и ястия от целия свят в тематично меню, което постоянно се обновява, така че дори редовните посетители да могат да опитат нещо ново. Заведението е създадено от двама младежи с обща страст - Марио Марински и Антония Момчилова.

Щом е вносно, е модерно 

Редица други ресторанти могат да попаднат в тази категория - спечелилият наградата за най-добър нов ресторант в България на Бакхус  - „Tams House“; посветеният на вегетарианска и веган кухня „Veggic”, както и „Le Petit Nicolas Restaurant“.

Заедно с тях редица други заведения за хранене задават курса на развитие за целия сектор. Един от пионерите в бранша е Иво Проданов. Чрез две от своите фирми той управлява два от най-високо класираните ресторанти в туристическите гидове - „Мемори“ и „Хемингуей“.

Фамилията Садъчеви също управлява два от най-добре работещите ресторанти в Пловдив. Чрез фирмата си „Хорека Пловдив“ Петя Садъчева и майка <210> Женя са собственици на „Le Petit Paris“ до пазара на „Младежка“, както и на „Атлас“, разположен до фонтаните срещу Общината.

„Note Di Vino“ също влиза в категорията на най-популярните и добре работещи под тепетата. Братята Светослав и Юлиян Александрови успяха да създадат разпознаваем ресторант от висок клас, въпреки че е разположен в периферията на града, в самия край на район "Южен".


Друго превърнало се в знаково заведение за Пловдив е създаденото от Бойко Качулев „Torro”. Марката показва завиден потенциал, като целият втори етаж на бившия комплекс „Евмолпия“ вече функционира под отделен бранд с различно меню, напълно съобразено с високия клас, който съответства на ”Torro Premio”. Първият етаж - „Torro Grande”, остава по-скоро ориентиран в бар енд динър сегмента. От няколко месеца функционира и още един обект от марката „Torro Boulevard” - специализиран ресторант за така наречената улична кухня, но поднесена в контекста на високия клас ресторант.

За къде без добрата стара Гърция 

Гръцките, рибните и средиземноморски ресторанти вече не са толкова популярни и на пазара останаха само най-големите, сред които и пионерът в този жанр „Елеа“, управляван от гърка Йоанис Хатзигеоргиу и Лена Илиева. Със силни позиции, макар и известен като относително скъп, остава и „Миконос“ на Рангел и Петя Байреви. Майка и син управляват и още един типично гръцки ресторант - „Дуняс“, намиращ се срещу ОУ „Петър Берон“ в Мараша. „Рибарника“ в Тракия пък продължава да бъде една от топ дестинациите в Пловдив през летните месеци за всички любители на рибата и морските деликатеси. Един от емблематичните ресторанти на Пловдив - „Ефир 100“, преди две години също премина към отбора на заведенията, залагащи на средиземноморската кухня.

Специалитети от цял свят

Все повече са и заведенията, посветени на тематичните вкусове и различни кухни в Пловдив. Освен традиционните китайски ресторанти под тепетата вече има два мексикански ресторанта - „Сомбреро 1“ и „Сомбреро 2“, както и редица места, посветени на ориенталската и турска кухня. В квартал Капана има и типично ливански ресторант - „Mayriges“. „Йегерхоф“ в "Тракия" пък е типично немски “beer and meat” ресторант, като мястото продължава да бъде едно от най-посещаваните в Пловдив. Не липсват и индийски ресторанти, както и такива, предлагащи арменска кухня като „Ереван“. Вчера отвори и първият японски ресторант, като местата свършиха няколко дни преди откриването. От управата решиха да направят дубъл откриващо парти, което ще е тази вечер. И за днес обаче местата за кът.  В бранша усилено се говори и за нов, изцяло тайландски ресторант в Пловдив. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?