Вижте кои са 10-те най-четени книги от учениците в Пловдив

Народните приказки са любимото четиво на пловдивските деца от начален курс, а учениците от прогимназията и гимназията поставят на първо място Вазовия роман „Под игото”. Това показа допитване за 10-те най-четени български книги, в което се включиха 4697 ученици от 34 учебни заведения. В продължение на месец те имаха възможност да гласуват с хартиена бюлетина или електронно, като посочат и аргумент за избора си. В кампанията участваха и 10 читалища, като 4 от тях са предали бюлетини с гласа на свои читатели, а другите са организирали съпътстващи прояви за популяризиране на българската книга.  Резултатите бяха огласени на специална церемония в НБ „Иван Вазов”, която е продължение на честванията на Деня на народните будители. 

Тази година умишлено изключихме от регламента чуждите заглавия, за да се фокусира вниманието върху нашите автори и по този начин да се провокира и интересът към тях, обясни Таня Пилева от НБ „Иван Вазов”. В предишното издание абсолютен фаворит бяха патилата на Пипи Дългото чорапче. 

В допитването сега учениците, разделени в три възрастови групи, са посочили общо 395 заглавия от наши автори. Прави впечатление, че в челните десетки попада основно изучавана в училище литература. При обобщаването на гласовете заетите в кампанията се натъкнали на коментари, че „Под игото” е много вълнуваща книга. За нея са дали гласа си общо 847 ученици. Както миналата година имаше номинации за „Пипи Дългото чорапче” и от по-големи деца, сега тенденцията се повтаря за „Ян Бибиян”. Единайсетокласник написал, че е прочел много книги и сред тях има наистина интересни, но тази остава негова любима. 

Има истински четящи деца, които са номинирали съвременни автори, дори с по няколко техни книги, но гласовете им се разпиляват и в крайна сметка фаворитите им останаха извън класацията, казаха организаторите. Изключение прави Константин Трендафилов, който влиза в десетката на посочените от гимназистите заглавия. Сред другите номинирани, за които обаче не са се натрупали много гласове, библиотекарките срещнали още: Георги Господинов с „Физика на тъгата”, „Мамка му” на Димитър Камбуров, „Има ли кой да ме обича” от Калин Терзийски, „Трикракото куче” от Мария Станкова, „Очила и „Ку-ку бенд” на Иво Сиромахов. Милен Русков е посочен с „Възвишение” и „Чамкория” от гимназистите. Сред любимите им автори са още Захари Карабашлиев, Емилия Дворянова, Ралица Гечева, Дамян Дамянов. По-малките пък  хвалят Величка Настрадинова, Виктор Самуилов, Цвета Белчева, Мая Бочева, Диана Петрова.

Ето кои произведения оформят топ 10: 
1.- 4.  клас 
1. Български народни приказки 
2. Ран Босилек – „Патиланци” 
3. Станка Пенчева – „Мили бате... Писма на един дакел”. 
4. Елин Пелин – „Ян Бибиян” 
5. Валери Петров – „Пет приказки” 
6. Йордан Радичков – „Ние, врабчетата” 
7. Леда Милева – „Зайченцето бяло” 
8. Приказки на Елин Пелин 
9. Приказки на Ран Босилек 
10. Ангел Каралийчев – „Тошко Африкански” 

5. – 7. клас 
1. Иван Вазов – „Под игото” 

2. Елин Пелин – „Ян Бибиян” 

3. Ран Босилек – „Патиланци” 

4. Алеко Константинов – „Бай Ганьо” 

5. Български народни приказки 

6. Сава Попов – „Хитър Петър” 

7. Иван Вазов – „Немили-недраги” 

8. Алеко Константинов – „До Чикаго и назад” 

9. Станислав Койчев – „Измамен” 

10. Станислав Койчев – „Невидим”

8.-12. клас 

1. Иван Вазов – „Под игото” 

2. Алеко Константинов – „Бай Ганьо” 

3. Иван Вазов – „Немили-недраги” 

4. Димитър Димов – „Тютюн” 

5. Христо  Ботев – стихотворения 

6. Алеко Константинов – „До Чикаго и назад” 

7. Димитър Талев – „Железният светилник” 

8. Емилиян Станев – „Крадецът на праскови” 

9. Константин Трендафилов – „За кого се сещаш, когато се сещаш за някого” 

10. Разкази на Йордан Йовков

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?