Вижте кои паметници на културата санираме

17 милиона лева от оперативна програма „Региони в растеж“ се предоставят за саниране на знакови частни сгради, при които е възможно, ясни собственици и могат и искат да направят етажна собственост в централна градска част. Парите по европейската програма  са предназначени не само за блокове, но и за къщи, в които живеят минимум четири семейства, уточняват от общинската администрация в Пловдив.

Сградите със статут на паметници на културата ще се ползват с предимство, но за тях проектите ще се съгласуват с НИНКН. Както при саниране по националната програма за енергийна ефективност, собствениците няма да доплащат от своя джоб за ремонтите.   

В момента има 17 сгради, за които има такива сдружения. Някои от тях са в Капана, други по главната улица на града, до Римския стадиона, до аптека Марица, в близост до Община Пловдив - повечето са в неугледно състояние.

Сградите ще бъдат възстановени по технологиите, с които са били изградени навремето. Само че това ще стане след съгласуване с НИНКН. На следващ етап програмата ще подпомогне и малките жп блокове между Бетонния мост и Сточна гара и намиращите се на бул. Цариградско шосе, т.нар. гръцки блокчета.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?