Вижте кои българи взимат баснословни пенсии

Българите, които са живели и работели в САЩ и получават американска пенсия, са скочили двойно. Според данни от Social Security Administration до август 2019-а това са 701 души, пише БГ ВОЙС.

Предишните години бройката им е варирала между 300 и 390 и рядко е достигала малко над 400.

От SSA обобщават, че броят на пенсиите, които се изпращат към български сметки, са 346. Това са хора, които са се прибрали в България. 349 пък харчат парите си за старост през американски банки, но в повечето случаи и те се теглят от родината ни.

Между България и Съединените щати не е сключен международен договор за социално сътрудничество, затова и нашата страна не изпраща пенсии в Америка. Така съгласно законодателството на САЩ не могат да се сумират с български осигурителен стаж при преценка на право на пенсия или друго обезщетение, дължимо от НОИ.

Въпросът за пенсионно споразумение между САЩ и България стои висящ от години. За последно той беше повдигнат през ноември 2018 г.

при посещение на външния министър Екатерина Захариева в Щатите. Тогава тя се срещна с държавния секретар Майк Помпео.

Двамата обсъдиха въпроса за признаването на трудовия стаж на работещите в САЩ българи за получаване на пенсия в България. Казусът засяга над 400 000 българи.

„САЩ имат социална спогодба с редица европейски страни, но не и с България.

Работим последователно по въпроса и сме облекчили доста процедурите, но сега потвърдихме желанието на България да бъде включена в списъка със страни, с които да се преговаря приоритетно по сключването на спогодба“, посочи тогава Захариева.

 

Последната положителна промяна по въпроса с пенсиите на българите, които са работили в САЩ, е от не много близката 2011 г.

Тогава беше отменена забраната за изплащане на пенсии на български граждани, които са били извън САЩ в продължение на 6 последователни месеца.

Решение беше взето от SSA на база оценка на характеристиките на действащата социалноосигурителна система у нас и поради липсата на подобно ограничение за американските граждани, живеещи в България.

Преценено е, че социалното осигуряване у нас съответства на заложените в американската нормативна уредба изисквания, което дава възможност за отпадане на тогавашното ограничение за българските граждани.

До приемането на решението, неспазването на условието за пребиваване в САЩ бе причина за спиране изплащането на сумите, отпуснати и дължими от американското социално осигуряване.

Какво е необходимо, за да се вземе американска пенсия

(т.нар. доходи от social security)

Ако имате американско гражданство и живеете извън Америка, вие можете да получавате пенсия, стига да сте в държава, в която се изплащат такива. (България влиза в този списък.)

Ако не сте с американско гражданство обаче, вие трябва да покриете определени изисквания, за да се възползвате от social security ползите.

Ето ги и изискванията, при положение, че пенсията ви е базирана на вашия трудов стаж, а не по наследство:

– да сте работили в Америка минимум 10 години (или т.нар. 40 кредита) или да сте живели в Америка най-малко 10 години (като сте физически в страната най-малко 6 месеца от всяка календарна година);

– да сте навършили 66 години и 4 месеца (за онези, които искат да се пенсионират преди тази възраст, процентът на пенсията намалява в зависимост от периода, който са избрали, минималната възраст, на която човек може да се пенсионира в САЩ, е 62 години).

За да получавате канадска пенсия

вие трябва да покривате изискванията:

– да сте навършили 65 години (или минимум 60, но размерът на пенсията ви в този случай ще бъде намален);

– да имате доказателство, че сте пребивавали в Канада легално (канадски паспорт; временно разрешение за пребиваване в страната, или т.нар. Minister’s Permit; да сте постоянен имигрант, или т.нар. Landed immigrant);

– да сте живели в Канада най-малко 20 години след 18-годишна възраст. 

Повечето американци не са финансово готови за старините си

 

Преобладаващата част от американците посочват, че все още не са готови финансово да излязат в пенсия.

Според 44% от гражданите на страната техните пенсионни спестявания не са в добро състояние спрямо 36%, които казват, че нямат проблем.

Това показват данни от шестото годишно проучване на икономиката на домакинствата на Борда на Федералния резерв, съобщава Bloomberg, цитиран от investor.bg. Останалата част от гражданите казват, че все още не са сигурни за плановете си.

 

Макар че една трета от допитаните граждани извън пенсия посочват, че спестяванията им са каквито искат, то една четвърт от хората изобщо нямат спестявания или пенсия.

Липсата на заделени средства логично е по-отчетлива сред по-младите и постепенно изчезва с възрастта.

Въпреки това все пак 13% от хората на възраст над 60 години нямат никакви спестявания.

Дори и сред тези, които разполагат с някакви средства, често се среща липса на финансови познания, като част от хората се чувстват неудобно да взимат финансови решения.

На този фон близо 25% от пенсионерите са били принудени да се пенсионират заради липса на работа, като все по-голям процент от допитаните посочват и влошеното си здраве като причина.

Близо четирима от всеки десетима американци имат допълнителни спестявания извън пенсионната си сметка.

Над 30% от гражданите финансират различни видове индивидуална пенсионна сметка, а малко над 20% от тях имат план за определена от работодател пенсия.

На доходи от недвижимо имущество ще разчитат 14% от бъдещите пенсионери, а един от всеки 14 души се надява на средства от собственост върху бизнес.  

Какво да правите, ако сте работили в страна от ЕС? 

Ако сте работили в няколко страни от ЕС – този случай 28-те страни от ЕС + Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария, може да сте натрупали пенсионни права във всяка от тях.

Трябва да кандидатствате пред пенсионните органи в страната, в която живеете или в която сте работили последно.

Ако никога не сте работили в страната, в която живеете, тази страна ще препрати вашата молба за пенсия на страната, в която последно сте работили.

 

След това тази страна е отговорна за обработката на вашата молба и за събирането на информация за пенсионните ви вноски във всички страни, в които сте работили.

В някои страни пенсионният орган следва да ви изпрати формуляра за кандидатстване, преди да сте навършили пенсионната възраст на тази страна. Ако не го получите, проверете в пенсионния орган, за да разберете дали ще ви го изпратят автоматично.

Трябва да потърсите информация за получаване на пенсия поне 6 месеца преди да се пенсионирате, тъй като процедурата за отпускане на пенсия от няколко страни може да отнеме време.

Необходими документи

Документите се различават в различните страни, но обикновено трябва да предоставите вашата банкова информация и някакъв вид документ за самоличност.

Разлика в пенсионната възраст

В някои страни от ЕС – в този случай 28-те страни от ЕС + Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария, ще трябва да почакате по-дълго, преди да започнете да получавате пенсия.

Можете да получите пенсия само в страната, в която живеете в момента (или сте работили последно), след като навършите законната пенсионна възраст в тази страна.

Ако сте натрупали пенсионни права в други страни, ще получите тези части от вашата пенсия едва след като навършите законната пенсионна възраст в съответните страни.

Ето защо е важно да се информирате предварително във всички държави, в които сте работили, какво ще бъде вашето положение, ако промените датата на пенсионирането си.

Ако вземете една пенсия по-рано от друга, това може да се отрази на сумите, които получавате.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще има ли ротация на кабинета или отиваме на избори?