Вижте как ще се промени имунизационният календар

Лекарите и здравните власти - в спор за новия имунизационен календар. От министерството поискаха промени, с които да се намали приемът на някои от задължителните ваксини. Например за туберкулоза и пневмококови инфекции. Медиците обаче се притесняват от направените предложения и смятат, че те могат да бъдат опасни.

"Направени са доста дълги дискусии между експертите преди да бъдат предложени тези проблеми. Здравната картина у нас търпи промени. Заразните заболявания се променят, на пазара за ваксини се появяват нови продукти. Опитваме се нашите деца да получат максимално висока защита. Например при пневмококовите инфекции първоначално почти всички страни въведоха схемата 3 плюс едно, а в последствие се установи, че при прием 2 плюс едно имунитетът е достатъчен. Тоест, последната доза е излишна. Затова повечето страни минаха на втората схема”, каза в ефира на "Събуди се" по Нова телевизия главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Той коментира и легионерска болест заради която починаха двама британци, отседнали в хотел в „Слънчев бряг”. „В Европа тази година има 11 000 регистрирани случаи но хора заразили се с болестта, от тях 6-ма са българи.  Тоест, не може да говорим, че България е развъдник на заболяването. Заразяването може да се случи навсякъде”, поясни той.

„Спадът на заболеваемостта при туберкулозата, например, се дължи именно на ваксините. Затова имаме притеснения, ако приемът им бъде намален. Времето ще покаже дали промените са правилни”, допълни доц. Любимор Киров от Сдружение на общопрактикуващите лекари.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?