Вижте как изглежда книгата на бъдещето

Четенето с тъчскрийн заличава релефи в мозъка, са установили учените

„Имало едно време…”, ще пише пак на първата страница в детската книга на бъдещето. Тя обаче ще бъде от електронна хартия - с емулсия, която реагира на вълни. Това ще позволи на героите в илюстрациите да се движат. Така книгата няма да бъде погълната от виртуалния свят, но той ще влезе между кориците, казва илюстраторката Капка Кънева. Тя гостува в Пловдив в рамките на проекта  „Бебеландия в Библиотеката” и посъветва  родители как да си отгледат читател, като им разказа как пространствените книги помагат за  детското развитие.

Още като студентка Капка Кънева защитава дисертация за детските 3D книги - издания, които представляват книги-игри или наподобяват играчки. Оказва се, че те не са рожба на новото време. Съществува такъв ръкопис от XIV век в Нидерландия.  В литературата от миналото има примери и за ефекта на венецианските щори - илюстрацията има две измерения чрез смяна на плоскостта, в която се възприема.  

Осъзнато за малките читатели започва да се създава специален дизайн на книгите през ХVII век. Сред най-ранните форми е тъй наречената арлекиниада - подвижни капаци позволяват под едно изображение да се види друго. След навлизането на тези тенденции децата също са направили свои опити. Това кара специалистите да смятат, че тези издания ги стимулират към творчество.

В опитите си да подсилят този ефект и да предизвикат любопитството създателите на детски книги са направили и модела хармоника - един зад друг подреждат пластове хартия, за да се получи стереоефект. „Освен че така светът от приказката оживява, родителите могат да използват книгата като скъпоценен инструмент и място за среща с детето - пресечна точка за цялото семейство, в която да се установи истинска сърдечна връзка”, обяснява Капка Кънева. Дори и книжката да пострада при първия „прочит”, поправянето заедно с родителя също носи поука.

За да се избегне тази „ранимост”, се търсят алтернативни материали, подходящи за печат.  Вече има книги за вана и томчета от текстил.  Според психолозите те са полезни за умственото развитие, защото елементите им стимулират фината моторика. Учените са установили, че на върха на пръстите, с които децата докосват книжката, има центрове, свързани с тези звена в мозъка, които отговорят за речта. Френско издателство и фондация са разработили и специална серия за хлапета с увредено зрение - „Пръстчета, които сънуват”.

Чрез 5-годишното си дете тяхна сънародничка стига до теорията за преходния обект - когато майката не е при детето, то изпитва ужас, че няма да се върне изобщо. В този момент е склонно да се утеши, вкопчвайки се в плюшена играчка, възглавница и книжка.

Модерните издания вече наподобяват играчки - с форма на автобус или замък. Те обаче запазват същността си на книга. В един такъв вариант на всяка страница детето намира къс от пъзел, а на финала сглобява главния герой.

Друг образец от световния опит е книга за художника Вернер, в която са добавени ефекти. На една от страниците текстилно перде се дърпа и разкрива дама, която чете писмо до прозореца.  Портрети на френски крале пък са разиграни като пъзели от ленти. Подрастващият читател трябва да съчетае точните късчета, за да получи образа на Негово височество и да прочете текст за него, написан с намигване. Има игрови и шеговит елемент - ако се съчетаят погрешно детайлите, се получават комични изображения  с плешивото теме на Анри IV и очите на Мария Антоанета. Българският читател обаче е чувствителен на тема история и не би понесъл закачка с наши исторически личности, казва илюстраторката.  

Пространствените книги се използват, за да възприеме детето нещо, като се залага на личния му опит. Тъй като този подход е много ефективен, има и издания, насочени директно към формиране на навици. Много подходящ психологически подход е да се ползва любим герой.

Така хлапето си мие зъбите с Дора или се къпе с Пепа Пиг. На същия принцип са създадени и книжки, които да го откажат  от вредни привички. В една от тях от едната страничка се протяга пръстче и бръква в нослето на другата. Когато детето види как се променят физиономиите, когато се плезят и гримасничат, разбира, че изглежда по същия начин. Това е възпитание без обиди, обяснява Кънева.

Книжната индустрия стига все по-далеч, създавайки книга-карусел и техноверсии - в приказката за Алиса се вдига прозрачна плака и на страничката остава видима само усмивката на котарака.

Един от най-ефектните образци е с картината „Тигър напада антилопа” на Русо. Илюстрацията от 7 пласта позволява да се погледне в перспектива, така на практика наблюдателят „влиза” в картината. Такива похвати се използват в издания на музеи и галерии, за да бъдат запознати децата с шедьоври от изкуството.

Класика са тъй наречените поп-ъп книги, между чиито страници изскача 3D къща, параход, гора. Вече има дори меки книги от текстил, върху които може да се легне.

По тези различни начини книгата вкарва детето в другата реалност, каквато създава текстът. На конференция в Будапеща психолози изнесли данни от проучване, според което, ако това става чрез тъчскрийн на електронно устройство, се стига до промени в мозъчната кора. Формации там деградират до състоянието отпреди съществуването на книжнината и се заличават релефи.

У нас сред най-добрите създатели на пространствени книги е Антон Радевски, наричан инженер на хартиеното сгъване. Сполучливи опити има и Яна Левиева. Подобни издания обаче са скъпи, а родителите рядко са готови да платят над 10 лева за книга, казва Капка Кънева. Затова издатели правят бутикови бройки за престиж. Свои проекти с учебна цел разработват и студенти от Националната художествена академия. Някои са тествани с бебета.  

За да може пеленачето да ги „види”, е нужен контраст между цветовете. Причината е, че до третия месец зрението му не е развито. Затова розовото и синьото ще доставят наслада на вас, а на него му изглеждат приятно сиви, казва Кънева. 

Японец пък е автор на най-авангардните издания за хлапета. Кацуми Комагата станал известен благодарение на 3 библиотекарки, когато се преселил във Франция. Започнал да работи за деца след раждането на дъщеря си. Показвал творението си и ако тя не реагира, го изхвърлял. Комагата е създал поредица за бебета от 0 до 2 месеца - „Литъл айс”. Тя е с дизайнерска визия - 9 точки, които с разгръщането се прегрупират и се извършва делене на 3. Възможно е изключване на хоризонтални или вертикални линии. Така от пеленаческа възраст се тренира комбинаторика, математика, визуална граматика.

България е далеч от такъв стандарт - издателите и читателите са резервирани. Затова е немислима и появата на нашия пазар на друго издание на японеца - „Ще се раждам”. Това е история на зачатието и раждането от гледна точка на зародиша. Пъпната връв е спирала, която се разтяга с разгръщането на страничките. Дори когато поканили Комагата да направи рекламен каталог на производител на хартия, създал от картоните панорамна книга, в която вкарал японска философия и поставил проблема за глобалното затопляне.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?