Вижте финала на „Народните будители и Аз” в Пловдив СНИМКИ

Президентът Р. Радев връчи наградите на победителите

Президентът Румен Радев връчи наградите на победителите на финала на VIII издание на проекта „Народните будители и аз“, който се проведе в Гранд хотел "Пловдив". За тях организаторите са предвидили екскурзии до знакови за българската история места в страната. Инициативата е на пловдивските Ротари клубове и Зонта. От тази година проектът е национален. В него участват ученици от Пловдив и страната от 1 до 11 клас, разделени в 2 групи - до 7 и до 11 клас. Колективните участници са паралелки от 5 области в страната, а индивидуалните са от 14 региона, съобщи за "Марица" ръководителят на проекта Кирчо Атанасов. В осемте издания на инициативата досега са се включили общо около 70 000 ученици.


В националното жури, което оцени победителите във финалния етап на състезанието, влизат академиците Георги Марков (председател), Константин Косев и Васил Гюзелев, издателят д-р Иван Гранитски и др.


В словото си при връчване на наградите президентът Румен Радев подчерта, че за да осъзнаем в дълбочина значението и силата на делото на нашите будители, ние трябва да го разглеждаме в една по-широка плоскост, на широкото поле на световната история. "Много народи. може би всеки един народ, почита славни битки в своята история, но едва ли има много народи, които могат да се похвалят с дни и празници в своя календар, посветени на други не по-малко важни проблеми - тези на духа и книжовността. А ние сме такъв народ, защото ние имаме нашите будители, имаме и ден на нашата писменост. Те изведоха народа ни по пътя на знанието, на просветата, на политическата и духовна свобода", каза Радев.


След това президентът връчи наградите на паралелките, завоювали първо място във финалите на Осмото издание на "Народните будители и аз". Той благодари на инициаторите на проекта за това, че за осма поредна година успяват да привлекат стотици деца от цялата страна.

 

Снимки: Наташа Манева

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?