Подай сигнал

Вирус хакна адвокат през WhatsApp

Свят

от Екип Марица 243 прегледа 0

Вирус хакна адвокат през WhatsApp

Британски адвокат, който се занимава с човешки права обяви, че е бил атакуван от шпионски софтуер от WhatsApp, съобщи британският „Гардиън”.

Преди това някой е разбрал с какво точно се занимава той.

Иронията е, че адвокатът, който е поискал да остане анонимен, е част от гражданско дело срещу Израелската разузнавателна компания NSO Group.

Тя е създала сложния зловреден софтуер Пегас. Той е използван срещу мексикански журналисти и известен саудитски дисидент, който живее в Канада.

Според адвокатът, хакерът неколкократно е опитал да инсталира Пегас на телефона му през последните няколко седмици.

Потърпевшият подчертава, че няма понятие кой стои зад атаката.

Някой трябва да е много отчаян, за да опита да атакува адвокат с технологията, която самият той разследва в голямо гражданско дело”, казва британецът.

От израелската компания казаха: „Технологията ни е разработена с разрешение на правителството и целта й е да се бори с престъпленията и тероризма. Компанията не опирира със софтуера – той е предаставен на различни превителствени организации”.

Адвокатът разказва как са започнали атаките през WhatsApp.

„Преди няколко месеца започнах да получавам през WhatsApp видео позвънявания сутринта в много странни часове. Те бяха много подозрителни затова се обърнах към компанията за киберзащита Citizen Lab”, разказва потърпевшият.

От Citizen Lab казват, че това не е първият такъв случай. Много други потребители са забелязвали „необичайна активност” в WhatsApp. /Марица.бг

Редакция и превод Росен Саръмов

Коментари