ВиК аварии подлудиха квартала до Стария град

70-годишните тръби се пукат като балони по време на ремонтите с пари по ОП "Региони в растеж"

Без вода останаха за пореден път в края на миналата седмица хората, които живеят на улиците „Неофит Бозвели”, „Ромен Ролан” и „Георги Мамарчев”. До късна вечер  в четвъртък работниците от ВиК ЕООД се мъчеха да се преборят с поредната  авария. „Тръбите са 70-80-годишни, направени  са от етернит, който е вреден за здравето, и ако сега не се подменят,  в скоро време ще се наложи масово разкопаване на новите настилки”, предупреди Алек Тиморян, който живее в квартала.

Близо 40 улици в карето между бул. „Кн. Мария-Луиза”, „Митрополит Панарет”, „Шести септември” и „Източен” се ремонтират от фирмите „Пътища - Пловдив” (Европейски пътища) и „Агромах” по договор с Община Пловдив. Проектът е за близо 20 млн. лева  и се финансира с европейски пари по оперативна програма „Региони в растеж”. Както „Марица” писа,   

в проекта не е включена подмяна на водопровода 

и съответно двете фирми нямат задължение да полагат нови тръби.  Директорът на ВиК ЕООД Спартак Николов пък  заяви, че предвиждат нов водопровод само  на  няколко улици, но не и на всички, защото  нямат толкова средства.

Кал до колене, камари пръст и дълбоки изкопи - така изглеждаше в петък ул. „Ромен Ролан”, където е гръмнала тръбата.  Сагата с изгнилия водопровод  вече е станала пословична и на съседната ул. „Георги Мамарчев”, където от  септември тече ремонт, но и досега не е завършен, защото тръбите се пукат като балони. След протеста на живеещите в квартала  от ВиК ЕООД обещаха частично да сменят стария етернит.  Месец по-късно изкопът в проблемния участък не е зарит. На дъното му има вода, която изтича от стария водопровод, тъй като новият не е включен в мрежата и единият му край стърчи от трапа. 

 „Сложиха нови тръби, без да направят отдолу пясъчна възглавница. Това е лошо, защото при слягане може пак да последват аварии.  

От  септември нямаме осветление, тротоари и казани  

за боклук.  Изгребаха  стария чакъл и насипаха нов. Питам работниците защо го махат, при положение че и старият материал  може да върши същата работа. А те ми отговарят: „Планът е такъв”.  Извадиха бордюрите, макар че те са здрави, но  и те ще бъдат изхвърлени като отпадък. За мен това са излишни разходи”, разсъждава Алек Тиморян.  

Негови съседи в другия край на улицата твърдят, че строителите не са виновни и че гафовете са допуснати от  градската администрация, където се утвърждават плановете и проектите. "Участъкът от ул. "Лъджене" до пресечката с ул. "Георги Селимински"  дълго време стоя разкопан. И тук имаше авария на водопровод. Чакахме цели 12 дни, докато дойдат от ВиК и сменят тръбите. Колко хора се спъваха и падаха на тази разорана улица. На едно и също място седем пъти копаха - чудя се каква е тази организация", недоумява Георги Иванов. "Първо се сменя подземната инфраструктура, после - настилката.  А при нас е все едно в апартамента да налепиш тапети и след това да сменяш елинсталацията", обобщава Тиморян.

На съседната ул. "Георги Селимински" имат по-голям късмет - тук е подменена канализацията и сега ще прокарват водопровод. Това се прави и на ул. "Балкан".

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?