Следвайте ни

Здравко Димитров и владиката откриха годината в Семинарията

viber icon

50 момчета прекрачиха прага на втората духовна семинария у нас – Пловдивската. 13  тепърва ще бъдат посветени в Божието дело. Това са новоприетите ученици. Учебната година започна с молебен. Той бе възглавен от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай.  „Учете, знайте и към доброто се обръщайте. Бъдете прилежни, търпеливи, усърдни и послушни.

Бог да ви даде благодатта на мъдростта, на разума, да усвоите богословието, да заживеете с него и да го преподадете на божията род, защото нивата е огромна, а жътварите са малко. Казано е в светото евангелие малкото квас заквасва голямото тесто. Вие сте бъдещето на родната Света църква“, обърна се към бъдещите богослови владиката.

На молебена присъстваха областният управител Здравко Димитров, бригаден генерал Явор Матеев, всички учащи в духовната семинария, техните близки, родители и преподаватели.

Владиката поръси със светена вода, присъстващите на откриването на учебната година, след което заедно с областния управител Здравко Димитров пое към други две училища. Те уважиха празника и на ОУ "Кочо Честименски" и Хуманитарната гимназия, където учи дъщеря на областния управител Рая.

"За тези, които за първи път пристъпват прага на училищата това е един запомнящ се ден - там те ще научат буквичките. Искам да пожелая на първокласниците да не престават да играят, да мечтаят. Струва ми се, че в днешно време преминаването от детската градина в първи клас става по-плавно. На зрелостниците, които тепърва навлизат в живота, пък желая успех", каза Здравко Димитров.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?