Следвайте ни

Забравени шедьоври: "Циганката" на Мърквичка грейва в Градската галерия ВИДЕО/СНИМКИ

viber icon

Уникална и в същото време позабравена творба на Иван Мърквичка ще бъде обновена в ателието за реставрации към Градската художествена галерия.

Оригиналното име на творбата е „Циганка” и вероятно ще се наложи да бъде подменено в „Ромска жена”, каквито са изискванията за политическа коректност. 

На него гениалният чех е изрисувал жена от малцинството с типична червена кърпа на главата и голяма златна монета на врата.

„Не ни е известно дали изобразената жена е от Пловдив”, каза реставраторът Марин Бекирски.

"Марица" припомня, че Иван Мърквичка идва в Пловдив през 1881 година и веднага става близък приятел със Захари Стоянов, Константин Величков и Иван Вазов.

Създава тук шедьовъра си "Пловдивски пазар", а през 1889 се мести в София.

Картината има олющен лак и част от боята по ръбовете е паднала. Може би ще е част от обновената постоянна експозиция на галерията, която до края на годината ще се върне сградата си на ул. „Съборна”.

В нея ще има двойно по-голяма експозиционна площ от досега.

Повече от 20 години Градската художествена галерия нямаше ателие за реставрации. От миналата година то е възстановено. 

През годините са се натрупали голямо количество поразени платна от фонда на галерията, в който имат над 7200 творби. 

Сега реставраторите Марин Бекирски и Марина Ненова работят върху няколко картини едновременно, за да наваксат. Двамата реставрираха мозайките на Йоан Левиев в подлеза до Чифте баня.

В момента Марин Бекирски работи върху картина на Владимир Димитров - Майстора, която навремето е залепена върху картон.

„Това не е добро решение и затова ще направим така, че платното да бъде опънато на нормална подрамка”, казва Бекирски.

Платното на майстора, което е било залепено върху картон

За тази цел облепва проблемното платно с незалепващо фолио с помощта на уред, който подобно на малка ютия нагрява хартията. 

Реставраторите възстановяват и оригиналния етикет от времето на Майстора. Потапят го във вода, за да се изчистят наслояванията, и после го сушат.

Двамата се борят от седмици да запазят знаково платно на Иван Вукадинов. При създаването му художникът е използвал дебели слоеве боя, които след време са се напукали и откъртили. Марина Ненова е дорисувала празното място.

Оригиналните етикети от картината на Майстора

В момента тя реставрира картина на Александър Стаменов, която показва Дунава през зимата. Отстрани цялата боя, там където е опирала в рамката, е паднала.

„Понякога се налага да възстановяваме с боя поразените участъци”, разказва Ненова. Реставраторите използват специални консумативи в работата си.

Като нас работят и реставраторите на Сикстинската капела - технологиите са различни, но работата е една, казват специалистите.

Градската художествена галерия разполага с над 7200 произведения на изкуството. Най-хубавите картини и пластики са в сградата на постоянната й експозиция на ул. „Съборна”. Другите се пазят в специални депа. 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?