Следвайте ни

За два часа депутатите обсъдиха вота на недоверие ВИДЕО

viber icon

За два часа парламентът обсъди вота на недоверие, внесен миналата сряда от БСП с мотиви "корупция" на извънредно заседание днес. То започна минути след 9 часа, а дебатите приключиха в 11 ч..

Това е пети вот на недоверие за кабинета "Борисов 3" и втори за 2020 г. Необходими са 121 гласа, които вероятно няма да бъдат събрани.

Междувременно пред сградата на Народното събрание има протестиращи, както и засилено полицейски присъствие.

Според лидера на БСП Корнелия Нинова, която представи мотивите за вота, причините за народния гняв са много дълбоки и се коренят в олигархично-мафиотския модел на властта. По думите й за последните 3 години корупционните скандали във властта са ставали все по-драстични и във все повече сфери, а управляващите демонстрират нарастващо усещане за безнаказаност. Тя заяви, че за последните 3 години у нас е имало 25 корупционни скандала и даде примери с  изброяването на „Кумгейт“, „Судужукгейт“, „Паспортгейт“, „ЧЕЗгейт“, „Барселонагейт“, „Алепугейт“, „НАПгейт“, „Чекмеджегейт“, „Митницигейт“ и др.

„Днес хиляди сме по улиците и площадите на България с искане за справедливост, върховенство на закона и правова държава. Повод стана нахлуването на тежковъоръжени представители на органите на властта в президентската институция. Това беше погазване на закона и Конституцията“,  заяви Нинова.

От трибуната на Народното събрание й опонира зам.-шефът на ГЕРБ Александър Ненков. „Категорично се противопоставям цялата власт да бъде дадена на един комплексиран човек - президента Радев. Той за четири години успя да направи немислимото - да разруши всеки един мост между политическите лидери, между институциите. И този човек не може и не бива да бъде овластен с толкова много власт. Човек готов и изпълнен с омраза, на който в очите му е изписана една единствена дума - реваншизъм, защото някой му е нарушил комфорта. Човек, който за четири години наричаше с какви ли не епитети Народното събрание, поставяше ултиматуми, наричаше ни мутри, няма институция, която той по някакъв начин да не е омаловажил. И този човек иска цялата власт. Аз не съм склонен да му я дадем. Намираме се в нелека ситуация, има много емоции, адреналин, но когато хората са ни изпратили тук, трябва да защитаваме техните искания с нашите гласувания. Аз и моите колеги категорично няма да подкрепим вота“, каза Ненков.

Първата причина е, не защото, както някой си мисли - си пазим местенцата още няколко месеца, а защото хората са ни изпратили тук, за да вземаме отговорни решения. Само след няколко месеца има избори, дълбоко уважавам правото на хората да решават кой да бъде управляващ и кой опозиция, каза той. Подчерта, че правителството и парламентът носят отговорност как ще се решават проблемите, които предстоят заради кризата с коронавируса. Дори обясни, че по-лесно било да се подаде оставка понякога, но трябвало да има отговорност.

Същият този лош Борисов, за който Радев говори, нито един път нямаше смелост и мъжество да каже позитивите на кабинета, а те не са малко. Направихме така, че България да бъде в най-доброто си икономическо състояние преди кризата, може би от 30 г., издигнахме държавата на много високо ниво, влязохме и в чакалнята на Шенген. България е защитена и се пази от мигрантите, отношения, в които много други държави се провалиха, но благодарение на добрите ни отношения с Турция и Ердоган. Да, когато има избори на същия този лош Борисов най-мила му е партията, но знаете, че той не дели колегите на управляващи и опозиция, нито кметовете. На него му е мило държавата да върви напред, каза още той. Подчерта, че дори президентът да е свалил доверие към кабинета, премиерът е отишъл при него, за да му подаде ръка, а той я е отхвърлил. Изрази съмнение, че същият този човек може да управлява държавата в тежък момент. Ненков се обърна и към БСП с думите: “не си мислете, че хората отвън ви харесват, те и вас не ви харесват”.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Бургас

Бургас

20.07.2020 | 14:10

Боко ще живее в мухлясало мазе 2х2 до края на дните си!

Отговори
1 3
Митко

Митко

20.07.2020 | 10:56

Тиквата- на клада!

Отговори
2 8
Гледах ги

Гледах ги

20.07.2020 | 10:24

Демонстрация на актьорско майсторство и лъжи. Опитват се да обърнат протестите в тяхна полза.

Отговори
6 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?