Следвайте ни

ВИДЕО от кварталната война на ул. "Леденика"

viber icon

В малка пуническа война се превърна протестът против отварянето на улиците "Данаил Юруков" и "Леденика" към бул. "Свобода".

Той породи и спонтанен контрапротест, който иска точно обратното - отварянето на квартала за движените. Едни срещу други се изправиха стари и нови комшии - едните живеещи на двете улици, а други в останалите части на квартала.

"Кварталът трябва да се отвори, а не да се затваря. Може ли от една улица само да се влиза! Не може една система да се затваря – пожарна, линейки тук не може да влязат. При пожар и трагично събитие какво ще се получи? Няма излизане – животът трябва да се отвори, а не обратното", категоричен бе Жанко Атанасов. Активно го подкрепи друг привърженик на отварянето - Костадин Генчев.

"Това е лудост", каза той. Срещу двамата се изправи една от организаторките на протеста - Добрияна Караджова.

"Ние имаме разрешение за протест, а вие ако нямате - отидете да си викате на бул. "Копривщица", каза с микрофона тя. Комшии, които се знаят от половин век, се изправиха един срещу друг.

Възрастната Мария Романова, която е тук от 1966 година, заяви, че борбата е между старите и новите жители на квартала.

"Защо за вашите деца да има безопасни улици, а нашите да ги газят колите. Искате ли и аз да ви направя един протест и да не пускам колите ви да излизат през "Войнишка слава", попита в подкрепа на Жанко и Костадин, друг привърженик на идеята за отварянето.

Оказа се, че двете групи се борят от години и с подписки. При предишната идея за отваряне тези за отварянето събрали 220 подписа,  а противниците им - 580.

Арто Дадориан е на 61 години и също е прекарал целия си живот тук. "Улицата никога не е била отваряна. Тези мераци трябва веднъж завинаги да се спрат, защото вижте какво чудо е паркирането", призова той.

"Това е четвърти протест от 1994 година насам. За седмица направихме фейсбук група и събрахме подписка от 600 подписа. В момента отваряне искат заради детските градини в квартала. А може да си паркират колите на бул. „Свобода“ и да отидат 50 метра пеш", каза Добрияна Караджова.

Тя припомни, че сега на въпросните улици няма тротоари. А заради проблемната ВиК канализация и четирите блока и детската градина на "Леденика" пропадат.

"Един интензивен трафик, който допълнително ще задълбочи пропадането. Техникумът по Електротехника е категорично против отварянето", добави Добрияна.

Между „Васил Априлов“ и „Данаил Юруков“ изчезнали малките къщи и на тяхно изникнали 5-етажни блокове с подземни гаражи, които не се ползват, защото се наводняват. 

Хората използват улиците за паркинги. Районното кметство говори за някакви джобове за паркиране, но те няма да са достатъчни, убедени са протестиращите.

Те искат и да останат съществуващите зелени площи.

Снимки от Наташа Манева

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?