46

ВИДЕО ОБЗОР България гласува четири пъти в пандемията

Избори по време на пандемия, но не веднъж, а неколкократно – така можем да опишем изминаващата вече 2021 г. Българите отидоха на избори за четвърти път тази година. И от началото до края отговорните пловдивчани държаха на максимата „ако не гласуваш, нямаш право да ругаеш“. Всичко започна на 4 април 2021 г., а избирателната активност с всеки следващ вот падаше. От 50.61% на парламентарните избори през април тя стигна до 33.7 % на балотажа за президент, където един срещу друг се изправиха двойките Румен Радев – Илияна Йотова и Анастас Герджиков – Невяна Митева.

4 април 2021 г. - избори, които никои не беше виждал – дезинфекция и маски заради ковид мерките. И въпреки това избирателната активност беше сравнително висока – 50.61%. Дори и спортуващите първо гласуваха, а след това тренираха.

Тогава най-висока избирателната активност беше в район „Централен“, но и етническите квартали не пропуснаха да „хвърлят своя вот“

Кабинет така и не успя да се сформира и не след дълго дойдоха и следващите избори. Датата беше 11 юли, а масово хората бяха тръгнали по почивки. И избирателната активност падна до 42.19%. 

И докато едни гласуваха, други разглеждаха най-новата атракция на Пловдив Епископската базилика.

А изцяло машинното гласуване за първи път препъна ромите. Това обаче се повтори и на следващите избори.

Правителство така и не успя да се сформира отново, след като първата политическа сила „Има такъв народ“ решиха, че преговори се правят, като другите партии се съобразяват с тях.Така се стигна и до 14 ноември, когато се проведоха избори 2 в 1 – за парламент и за президент.

А секционните избирателни комисии можеха да се тестват с бърз антигенен тест за COVID-19 за тяхно успокоение, че не са болни. 

Избирателната активност вече беше 40.50% .

А хората вече гласуваха и се ваксинираха.

Драстично обаче спадна избирателната активност в „Столипиново“.

Първа политическа сила стана новата партия на служебните министри Кирил Петков и Асен Василев ПП „Продължаваме Промяната“, но президент не се излъчи. Затова на 21 ноември дойдоха поредните избори за държавен глава, където един срещу друг се изправиха Румен Радев и Анастас Герджиков. 

Въпреки че избирателната активност на балотажа падна до малко над 30 %, то в някои райони на Пловдив през деня имаше оживление, но то беше по-малко в сравнение с това от 14 ноември.

Други като етническите махали обаче писаха деня дъждовен.

И така крайният резултат е убедителна победа на двойката Румен Радев – Илияна Йотова над Анастас Герджиков – Невяна Митева.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Иво

Иво

22.11.2021 | 09:36

Важното е, че на гербавата гнас и показаха вратата. На буци червените бабички как вият на умряло само!

Отговори
1 0

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?