Следвайте ни

ВИДЕО Гледайте дебата за България в Европарламента

viber icon

Свърши дебатът без прецедент в Европарламента за ситуацията в България. Либералите, левицата и зелените са настроени да подкрепят критичната за страната резолюция, с която се призовава за продължаване на мониторинга и се подкрепят гражданските протести срещу премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Вотът се очаква в четвъртък.

 

 

Дотук се стигна след заседание на мониторинговата група към Комисията по граждански свободи в края на август и гласуване на проекторезолюцията в началото на този месец.

Още в първите минути на сесията технически проблем със звука наложи временно прекъсване на изказванията.

По-рано днес ЕНП в лицето на председателя на парламентарната група на партията Манфред Вебер, удари дружеско рамо на българското правителството. "Проведохме добър разговор с Бойко Борисов за България", написа в Twitter Вебер. Той изрази уважение към протестиращите в страната, но е на мнение, че изборите през март трябва да решат съдбата на страната.

Подкрепата от страна на ЕНП обаче не попречи на представители на различни протестни групи да организират демонстрации пред сградата на Европейския парламент, в чиято парламентарна зала тази вечер ще се състоят дебатите по резолюцията за върховенството на закона и основните права в България.

Протестираща представители на "Да, България", начело с партийния лидер Христо Иванов, изразиха недоволството си в Брюксел още в обедните часове. Пред сградата на парламента там бе е и евродепутатът Радан Кънев, който съобщи в официалния си профил в социалната мрежа, че ръководството на групата на ЕНП не му е дало право на изказване в днешния дебат.

"Намирам това за дълбоко погрешно, от гледна точка на дългосрочния интерес на ЕНП и вечните ценности, които партията защитава. На днешното заседание на групата на ЕНП, непосредствено преди дебата, ще направя последен опит да убедя ръководството на групата, че пасивната и защитна позиция вреди и на ЕНП, и на интереса на българските граждани и европейските данъкоплатци", написа Кънев, който уточни, че ще се възползва от правото си на писмено изказване в подкрепа на протестите с искане за оставка на правителството.

Пред сградата на Европарламента се присъединиха и други организатори на протестите в България - "Отровното трио".

В последвалите изказвания групата на Европейската народна партия отчете, че ЕС трябва да защитава общите принципи и справедливостта, с честно отношение към всяка европейска страна. Социалистите и демократите изразиха задоволство от първите годишни доклади на ЕК за върховенството на закона. Никога не може да отстъпим от общите ценности, добавиха те, цитирани от дир.бг.

Групата "Обнови Европа" посочи, че в ЕС, както и в САЩ, се наблюдават удари срещу демокрацията отвътре. Групата "Идентичност и демокрация" заяви, че ЕК иска да раздава пари срещу демокрация, както и че от години призивите за върховенство на закона се инстументализират. Новият механизъм би бил измама, би се използвал за натиск над държави, например срещу онези, които не искат мигранти, според тази политическа сила.

Групата на Зелените призова за обединение на различните европейски механизми, насочени към опазването на общите ценности и законността. Европейските консерватори и реформатори изразиха също несъгласие с предложението за ново наблюдение, защото според тях това ще доведе до защита на малцинствата и ще бъде удар по самостоятелните държави.

Групата на Европейската обединена левица посочи, че няколко държави от ЕС вървят срещу основните права и изброи сред тях Унгария, Полша и България. Необходими са дела, а не думи, нужни са последствия за държавите, които нарушават човешките права, допълни тази парламентарна сила.

Европейските ценности не са за продан, заяви зам.-председателят на ЕК Вера Юрова. Ще продължим да преследваме нарушенията. Взаимното доверие и сътрудничеството са в основата на ЕС, добави тя.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

По 10 000 лв.

По 10 000 лв.

05.10.2020 | 23:19

от Тотев.

Отговори
1 2
Резил

Резил

05.10.2020 | 22:03

Умело крият коментарите, платената медйка.

Отговори
1 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?