Следвайте ни

Удариха историческата първа копка на новия пункт на ГКПП - Рудозем ВИДЕО

viber icon

С благословия от духовници от двете религии, каба гайди и разбита бутилка шампанско в багера бе отбелязана символично първата копка на строежа на Гранично контролно пропускателния пункт на границата при Рудозем. Със старта на изграждането на пункта е на път да се сбъдне мечтата на поколения родопчани от двете страни на браздата, каза областният управител Недялко Славов, който благодари на всички през годините, спомогнали за случването на дългоочакваната мечта за отваряне на път за всички видове транспорт през границата в Смолянска област.

Пунктът ще се строи в изпълнение на подписаната спогодба между България и Гърция още през далечната 1995 г. за откриване на три ГКПП-та между двете страни. Той се финансира по Програмата за трансгранична достъпност ИНТЕРРЕГ, по проект, по който партньори са Егнатия Одос, АПИ и областна администрация - Смолян.

Освен строежа на самия пункт, по проекта се инвестира в изграждане на нов път от гръцка страна от село Димарио до границата, реконструкция на пътя Средногорци - Рудозем и обхода на Рудозем и реконструция на пътя Момчилград - Ивайловград. Общият размер на финансирането по проекта е 38 802 558 евро. 

През декември м. г.  правителството одобри необходимото дофинансиране за строежа на самия пункт в размер на 18 445 744 лв., след като бе избран с обществена поръчка на областната управа в Смолян строителят му – консорциум „Партньори – Ксанти“. В него са четири фирми: „Копекс и Ко“ ЕООД , „Агробилд“ ЕООД, „БГ Ленд Ко“ ООД и „СК – Варна 2007“ ЕООД.  

"С пункта ще се отвори пряката пътна връзка - Пловдив - Смолян - Рудозем -  Ксанти - Северна Гърция като част от трансграничен коридор №9. През последните години по пътна връзка Пловдив - Смолян - Рудозем са вложени над 70 млн. евро, без последните инвестиции, в това число и връзката Пловдив - Асеновград. ГКПП - Рудозем е за всички видове пътници и товари", посочи Славов. Той отбеляза, че се надява пунктът да бъде готов още тази година, за да може с откриването му да се отбележат 140 години от спогодбата за междусъседките отношения на двете държави.
По проект срокът за изграждане на граничния контролно-пропускателен пункт и близо един километър подход към него е една година. 

Пунктът ще е изцяло на българска територия. Подходът е продължение на републиканския второкласен път II-86. Ще бъдат изградени и всички нужни подземни и наземни комуникации. Ще е с три ленти за движение – две по 3,50 метра, една по 3 метра и два банкета по 1.50 метра. В зоната на ГКПП ще се оформят и благоустроят две площадки. Ще се изградят три административни сгради, две контролни кабини, площадка за мобилен рентген, обществени тоалетни, здравен контрол, хале за щателна митническа проверка, навес с метална покривна конструкция и осова автомобилна везна за обслужване на ГКПП.

Пътят до пункта от българска страна отдавна е готов. В момента ударно се изгражда пътя от гръцка страна. Изпълнител е компанията „Актор”, която строи нужните 9 км пътна отсечка от гръцкото село Димарио до българската граница. В изграждания участък са планирани 11 моста, два двупосочни тунела и пътно платно 7,5 до 10,5 метра с проектна скорост 40 до 50 км в час. Срокът за завършване на строителството е май т.г. Новият път се финансира от Префектура Източна Македония и Тракия, Оперативна програма „Транспорт”, ЕТС „Гърция България”. 
 
На събитието днес присъстваха депутатът Хайри Садъков от ДПС, областният управител на Смолян Недялко Славов, представители на Гранична полиция, МРРБ, кметовете на Рудозем - Румен Пехливанов, на Смолян - Николай Мелемов, на Баните - Милен Белчев, на Мадан - Фахри Молайсенов, представители на консорциума изпълнител, на строителния надзор, Стефан Чилингиров - председател на Българо - гръцкото дружество за приятелство. От гръцка страна гости бяха Никос Ефремидис - зам. префект на Източна Македония и Тракия, представители на общините Ксанти и Мики, представители на Управляващия орган и Секретариарата на програмата за сътрудничество, от Егнатия Одос, от компанията - изпълнител на пътя от гръцка страна и дъщерята на покойния областен управител Георгиос Павлидис - Марина, положил началото на процедурите за откриване на пункта, както и всички предишни областни управители на Смолян, които през годините са движили процедурите за отваряне на пункта.  

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

hopkner

27.01.2020 | 05:50

Здравейте, това е да информирате широката общественост, че Хосе Луис, частен кредитор, отвори финансова възможност за всеки, който се нуждае от финансова помощ от 3000 евро до 100 000 евро. Ние предоставяме заеми с 2% лихва на физически лица, фирми и компании в ясен и разбираем начин и условие. свържете се с нас днес по имейл на ([email protected]) или ([email protected])

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?