44

Ученици от Хуманитарната засадиха дръвчета и им попяха ВИДЕО

Екоакцията е практическа работа в часовете от профилиращата подготовка по природни науки и дава глътка въздух на града

Най-подходящото време да се засади дърво е преди 100 г. Следващият добър момент е точно днес.

С тази мисъл учителката по химия в Хуманитарната гимназия -  Янушка Узунова, изведе днес своите ученици от класната стая. Заедно засадиха иглолистни дръвчета – за да учат единайсетокласниците и практически екология в часовете от профилираната подготовка по природни науки, като дадат още една глътка въздух на бетонния град. А Христина, Александра и Катя решиха спонтанно да запеят акпелно народната песен „Брала мома Ружа цвете“, за да дадат още сила на фиданките.

Общинското предприятие „Паркове и градини“ осигури две туи, 8 фиданки от иглолистната криптомерия и около 200 коренчета литустриум за екоакцията. Имаме поливна система, ще се грижим за тях, даде дума директорът на Хуманитарната гимназия Емил Начев.

Тийнейджърите – повечето градски момичета и момчета, нагазиха в определената площ първо малко плахо, да не си изцапат маратонките. След минути обаче развъртяха лопати, докато други държат дръвчетата изправени. Всички са от различни хуманитарни паралелки в училището, но са избрали биология и химия за профилиращи предмети във втори гимназиален етап.

„Необходима е и практическа дейност, не само да говорим за проблемите, свързани с околната среда - убедена е преподавателката по биология Евгения Пайташка. –

Искат се действия сега, днес. А младите могат да направят чудеса чрез добротворство за природата.

Миналата година за Деня на Земята и влажните зони училището организирало и друга акция, тогава заедно с Регионалната инспекция по околната среда и водите. Гимназистите се включили в среднозимното преброяване на птиците, крачили с бинокли край Марица. Забавлявали се да различават различни пернати и да броят кормораните. Изработили и постери  с екопослания, рециклирайки отпадъци.

Проявяват голям интерес и активно участват в подобни инициативи, хвали ги учителката им по химия Янушка Узунова. Опитът й показва, че това кара учениците да се чувстват полезни, дава им смисъл и удовлетворение. Да станат отговорни, мислещи и кадърни хора, е надеждата й за тях.

Самата тя със своя баща преди 20 г. засадила пред блока две дръвчета – вишна и липа. Вече бере „плодовете“ – миналата година малкият син й подарил дърво. А когато момчето се уговаря с приятели по телефона да излизат, учителката неволно чува: „Ще те чакам под липата на мама“.

Градът се задъхва и всяка такава акция е полезна, а учениците ще минат след време и ще видят колко големи са станали техните дървета, поглежда в бъдещето директорът Емил Начев. Като ученик и той засадил фиданка в двора на ОУ „Димитър Талев“, която сега вече има голяма зелена корона. Като директор на СУ „Найден Геров“ инициира и засаждане на елхи, които да се превърнат в живите коледни дръвчета на училището. Даже той се изненадал, че най-големите калпазани тогава с най-голямо желание се включили в копаенето на дупки и утъпкването на пръстта около стеблата.

Бързо усети как се прави това  и Христина Колева. Родена е в Испания и първите 7 години от живота й минали там. Преди 11 г. родителите, които са българи, се прибрали у дома. Сменила две училища преди Хуманитарната гимназия, където сега е единайсетокласничка в паралелката с немски и руски. Испанския владее от дете. Но вместо чрез богатството на трите езика, Христина ще търси реализация в медицината. Именно затова избрала за профилиращи предмети биология и химия. Във фамилията има предци, които са били народни лечители. Аз самата имам особено усещане за човешкото тяло, споделя Христина. Освен чрез профилираната подготовка в училище, се готви за изпитите в МУ и с допълнителни уроци.

Другата семейна традиция в дома й е свързана с музиката и тийнейджърката пее в хор „Детска китка“ към Центъра за подкрепа на личностното развитие – ОДК – Пловдив. А какъв по-хубав повод от засаждането на дръвчета да запее с приятелките си народната песен „Брала мома Ружа цвете“...

„Вярвам, че всяко добро дава сила и живот – казва момичето. – Самата природа у музика.“

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
БЛАГОДАРЯ

БЛАГОДАРЯ

05.03.2022 | 08:02

Благодарение на Асен Костов патето Яки

Отговори
0 0
БЛАГОДАРЯ

БЛАГОДАРЯ

05.03.2022 | 07:59

Благодарение на Асен Костов патето Яки

Отговори
0 0

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?