Следвайте ни

Татяна влезе в дрехите на Райна Княгиня и развя байряка ВИДЕО

Писна гайда, а пловдивчани извиха кръшно хоро

viber icon

Стотици пловдивчани изкачиха стъпалата на Бунарджика, за да почетат 143-годишнина от Освобождението от османско владичество. „Походът на свободата“ бе поведен от членове на комитет „Родолюбие“, облечени в униформи на опълченци. Под звуците на гайда накрая на тепето се изви кръшно хоро, поведено от облечената в традиционна носия Полина Михайлова.

Хората започнаха да прииждат още в 11 ч. и за по-малко от час пространството между паметника на Цар Освободител и Альоша почерня от народ. Деца, родители и възрастни под съпровода на патриотична музика вееха знамена и транспаранти с надпис „Благодарим ти, Русия“. 

На върха беше и Татяна Сертова, която влезе в дрехите на Райна Княгиня  и развя байряка. „Дрехите са реплика, но за мен е изключителна чест да съм с тях тук на първия построен паметник на Цар Освободител в България“, каза Сертова, която е част от Национално движение „Традиция“.  Редом до нея крачеше и дъщеря й Антония, която с гордост носеше наследствената носия от пра –пра баба си от с. Бегово. И за да бъде почти пълно семейството, с потури, цървули и аджамка (елек с ръкави) се беше облякъл и братът на Татяна. „Червеният пояс е символ на бунтовното, на хайдутите, защото по онова време е било забранено да се носят цветни дрехи“, отбеляза Димитър Димитров.

Най-малките хлапета, дошли на Бунарджика, пък се изредиха да се снимат пред паметника на Александър Втори, където се проведе и официалното честване на празника. А момчетата имаха по-смели мечти – при вида на войниците възкликваха „ще стана войник и ще се бия за България“. За трета поредна година на Бунарджика се качи и 10-класникът Симеон Марков, който сподели, че преди е идвал по задължение на 3 март. „Не вярвах, че мога да почувствам тази свобода толкова близка до себе си“, каза Марков. „Свободата е нещо, което не можеш да докоснеш, но можеш да усетиш. Щастлив съм, че живея в България“, добави пловдивчанин, който доведе внучка си Люси, за да научи повече за Освобождението.

С пламенно изпълнение на "О, Шипка" рецитаторът Христо Христов даде начало на поклонението. Последва поднасяне на венци и цветя от партии, учреждения, институции.

Площадката пред монумента се напълни и с политици, и кандидат-депутати.  Сред тях бяха водачката на червената листа за Пловдив и лидер на БСП Корнелия Нинова и поставената под №1 в листата на ГЕРБ за областта Дани Каназирева, както и Владимир Кисьов, водач на ВМРО в областта, Александър Държиков.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Здравка

Здравка

03.03.2021 | 18:59

Онази другата, що цапа и тя празника.

Отговори
2 0
Нали

Нали

03.03.2021 | 18:29

Нека да напомним на Корнелия Нинова, как беше затрит рода на Райна Княгиня!

Отговори
6 0
Памет

Памет

04.03.2021 | 14:17

По най гнусен комунистически начин. Точно както прави Корнела.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?