Следвайте ни

Стопани в Белозем: Не искаме да убиваме прасетата! ВИДЕО

Африканската чума по прасетата в пловдивска област и последвалите мерки на държавата за евтаназиране на животните предизвика паника сред местните. В Белозем, където се намира най-големият свинекомплекс, хората не искат да умъртвяват животните, които отглеждат в дворовете си.

Въпреки това са готови, ако се наложи, да прибегнат до мярката. По думите им това обаче ще доведе до финансови и хранителни загуби за домакинствата. Причината – свинете още не са достатъчно угоени. Докато при някои животните са по 30 кг., то при други вече са успели да стигнат по 80 кг.

Семейство от Белозем споделя, че повече от 30 г. гледа прасета и животните никога не са страдали от заболяване. "Нашите прасета сме ги взимали от свинекомплекса. Те са взети да се заколят не сега, а декември, когато поотраснат и станат 130 кг.", обясни Кирил Кавалов.

По думите на кмета на Белозем, хората са предупредени за мерките, които трябва да предприемат. Това обаче не означавало, че някой няма да се опита да укрие добитъка си. Вече дори имало запитвания дали ако хората закарат прасетата си в Раковски, ще успеят да ги спасят.

Фотограф: Атанас Кънев

Яница Марова

Редактор

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?