Следвайте ни

Смелчаци се къпаха в реката на Богоявление ВИДЕО, СНИМКИ

viber icon

За десета година смелчаци, повечето от които жени, влязоха в реката на село Първенец. Причината – да изпълнят Богоявленския ритуал, но по стар стил - на 19 януари. На тази дата по Юлианския календар празникът се отбелязва в Русия, Украйна, Сърбия, Грузия и Македония.

„По традиция се влиза в отворени водоеми, защото се смята, че водата на този ден е вълшебна“, подчерта Лана Петкова, която е организатор на събитието. По произход е украинка и е закърмена с ритуала от малка. Освен това мероприятието е повод и да напише част от докторантурата си във Философския факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“. В нея тя разказва за вярванията – какво правим и защо.

Покрай вира се бяха събрали около 40 души, като най-малкият от тях беше 5-годишният Макс. Той участва в ритуала за първа година. Редом с него за първи път да нагази в ледените води се престраши и 10-годишната Карла. Сред смелчаците беше и пловдивската плувкиня Анита. „Много ме радва, че има желание и сред децата. Преди няколко години най-малкият ни участник беше Гошко - на 2 годинки. Поляхме го с малко с водичка“, разказва Лана Петкова.

„За здраве го правя. Ако това го правят хората поне до колене – половината аптеки ще затворят. Не е студено – щом душата е топла и влизаш с нагласа“, казва 60-годишен мъж, който се потопи във водите на реката. 


Снимки: Атанас Кънев 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

piokewe

27.01.2020 | 05:31

Здравейте, това е да информирате широката общественост, че Хосе Луис, частен кредитор, отвори финансова възможност за всеки, който се нуждае от финансова помощ от 3000 евро до 100 000 евро. Ние предоставяме заеми с 2% лихва на физически лица, фирми и компании в ясен и разбираем начин и условие. свържете се с нас днес по имейл на ([email protected]) или ([email protected])

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?