Следвайте ни

Шах от биалетки на автомобил направиха ученици от Автото ВИДЕО/СНИМКИ

viber icon

Ненужните автомобилни части не винаги са скрап, понякога те могат да се превърнат в материал за изработката на различни и красиви фигури. Нужно е само малко въображение и един запален по професията си учител. И това отлично го знаят учениците от ПГТСТ „Гоце Делчев“ в Плвдив. Научили са го от учителя по учебна практика Борис Толев. Той им е показал как да дадат нов живот на непотребните автомобилни части и да ги превърнат в мини скулптори. 

За какво може да служи износена биалетка? Стига да проявиш въображение, каквото имат учениците от Автото, тя може да се превърне в шахматна фигура. „Използвали сме 12 мм биалетки от Фолксваген. Например, изрязали сме една от тях, поставили сме ябълковидния болт и под него сме заварили гайката, която служи за подложка и ето пешката е готова“, обяснява учителят Борис Толев. А като добавиш към нея втулка и направиш няколко разреза се получава топа.

Малко по-сложна се е оказала изработката на коня. Първо е направена пешка, която е разцепена в горната част. Следва и главата му – тя е от накладка на автомобил, а за ушите му е използвана изрязана шайба, която е заварена. За един офицер е необходима стара запалителна свещ. Шахматната дъска пък е изработена от стъкло. За да стане факт са били нужни две години, заради намирането на нужните части. 

Под сръчните ръце на учениците парчетата от ауспух и лагерите от шайба на климатична инсталация се превръщат в автомобил. Частите от турбина на бус, накладки и носач пък сътворяват един изящен охлюв. Изобретателните ученици и техният учител са направили и мотоциклет, и лунхоход. 

Частите за фигурите се взимат от сервизите. „Ровим се по кошовете, където са изхвърлени. Понякога казваме на монтьорите, ако видят нещо интересно, да ни го заделят. Например, проблем беше с веригите на трактора. За него е използван малък ангренажен ремък от Фолксваген, който трудно се намира, но автомонтьорите ни помогнаха. Двигателят му е направен от запалителни свещи, а червените изпускателни системи са от изхвърлени медни тръби от газова уредба“, казва Борис Толев. 

Преди да станат факт моделите се чертаят техните схеми. Фигурите се изработват от учениците в клуба по интереси „Автомагьосник“ към ПГТСТ „Гоце Делчев“ в Плвдив. В него членуват 15 момчета. 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?