Следвайте ни

Роми вадят мъртвата риба под носа на институциите СНИМКИ/ВИДЕО

viber icon

Роми вадят мъртвата риба в Стамболийски под носа на институциите. Докато едни пълнят чувалите за ядене, то други я махат от водата, за да не се зарази хищната риба и да се минимизират щетите. Така по поречието на р. Марица в Стамболийски безметежно във водата се носеше над 2-килограмов шаран, чиято глава беше почти разложена, а люспите на места липсваха. Край сметището на Цалапица на самия мост пък можеха да бъдат забелязани кефали. Въпреки това имаше и смелчаци, които замятаха въдиците. 

„Страх ме е да ловя риба, защото това е отрова. Поне две години няма да ходя по Марица, за да се изчисти и да се възобнови. Поне 7 години ще има щети по популацията, защото за да стане един кефал за ловене – трябва да е поне на 7 години. Да не говорим, че сега като изпулва ако някоя лисица, чакал, фазан или яребици го изяде може да се зарази“, казва Георги Дрянков. 

 

Междувременно Изпълнителната агенция по околна среда и водите цял ден обикаляше поречието на река Марица и извършваше повторни замервания на водата. По думите им анализите не показвали изменения в района на Пловдив „Някъде има умряла риба, но тя тази от вчера, която се е носила по течението“, уточниха от Изпълнителната агенция. 

Оказа се, че пловдивските рибари дори и не подозираха за отровената край Пазарджик риба и спокойно замятаха въдици. Така край краварника се бяха наредили поне 7 ентусиаста. 

„Това е голям проблем. Марица е превърната в един мръсен канал – баластерните промиват пясъка. На 9-ти километър забелязах 20 чувала мая от Украйна и с дни Марица тече жълта от там надолу“, казва Атанас Александров. 

Припомняме, че вчера бе установено токсично замърсяване на водите на река Марица между Пазарджик и Пловдив. Първи замърсяването на реката констатираха рибари от Стамболийски, които подали сигнал на телефон 112. Течът на вредни вещества е от фирма, която се занимава с преработка на отпадъци и събиране на вторични суровини. Полицията и прокуратурата разследват случая. 


Снимки: Наташа Манева

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?