Следвайте ни

Рибари мерят сили на турнир на Гребната база ВИДЕО/СНИМКИ

viber icon

Блокиран от въдици и оборудване бряг – така пловдивчани видяха Гребната база в четвъртък и петък, когато се провеждаха тренировките за първия кръг на Републиканското първенство по риболов на плувка. Състезанието ще се проведе през уикенда. Докато тази гледка за рибарите е рай, за любителите на джогинга е истински кошмар.


И макар в последните дни на работната седмица рибарите само да загряваха за същинската надпревара – не липсваха трофейни улови. Утвърдените отбори, които се изправят в оспорваната битка за най-богат улов на Гребния канал, не се целят в най-големия шаран или амур, но той се явява бонус риба. Причината е, че победителят е  този, чийто сумарен улов тежи най-много. Бонус рибата обаче може да наклони везната в полза на някои от отборите, казва седемкратният Републикански шампион Пламен Пантелеев. 


Той е трето поколение рибар и е навъртял четвърт век с хобито си. Добре знае как и какво да прави, така че да изкара бонус риба. Затова и на тренировката показа майсторлък и към каракудите в живарника си прибави 7-килограмов шаран. На въдицата му се улови и още един шаран, по-малък, но за сметка на това накичен със седем куки и олово. И така шаранът се предаде в ръцете на опитния рибар, след като многократно е бягала от бракониери, които са търмъчили по Гребната. 


Два амура и три шарана успяха да увеличат килограмите на рибата и на отбора на Димитър Балтаков на 30. Той е категоричен, че няма как да се лови 4 часа по един и същ начин. „Първият час бяхме на мач, след това излиня, минахме на щеки и два часа беше много успешен риболовът, после пак един час на мач и завършихме със щека“, каза Димитър Балтаков, капитан на отбор Дайджест Логистикс Фишинг Тийм. 


Малко по-надолу от него своето място беше заел и най-младия участник 15-годишният Георги Георгиев от клуб „Корморани“. Той вадеше риби рамо до рамо с баща си и с най-възрастният участник - 65-годишния Красен Николов, които бяха част от неговия отбор. Само за 4 часа той е уловил 7 килограма. „Баща ми ме запали. Още от малък ходя по водоемите, по състезанията. Захранката я купуваме, но я доовлажняваме и добавяме аромат. Освен това захранваме с глина“, каза Георги. Именно начина на хранене му е бил най-труден за увладяване, когато е започнал да върви по стъпките на баща си. Казва, че като по-малък се е радвал на големите риби, но сега знае, че всеки един грам е ценен. 

А защото рибарите не се събират само за забавление, но и за различни каузи. На мястото, което беше обозначено за начало на състезанието, беше разпънат транспарант със зов за помощ. Той е за 3-годишната Нелис, която се бори с рака.

Дарителска сметка: BG25UNCR70001523587059

УниКредит Булбанк


Тренировката показа, че риболовът в първите сектори А и Б е малко по-интензивен, докато във В и Г е по-тромав, така че на състезанието освен майсторлък ще трябва и късмет. „През двата дена играчите се въртят между секторите и килограмите им се сборуват“, обясни Даниел Спасов, председател на секция „Плувка“ към Българската федерация по риболовните спортове. Отборите са 15 с по 4 състезателя. Надпреварата продължава 4 часа, като преди това имат 2 часа за подготовка. Риболовът е изцяло на плувка. „Важното е да се лови постоянно, за да не излизат от ритъм“, казва Спасов. Според него Гребният канал на Пловдив е най-доброто съоръжение за риболов в България. 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?